Rendkívüli közgyűlést hív össze a Magyar Tudományos Akadémia

Rendkívüli közgyűlést hív össze a Magyar Tudományos Akadémia

November végére vagy december elejére rendkívüli közgyűlést hív össze a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) - írja a HVG. Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, az akadémiai kutatóhálózatot átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat viszont már szeptemberben átveszi az MTA hálózatát.

A HVG-hez eljutott Lovász László akadémiai elnök augusztus 6-i levele, amit az MTA nem akadémikus közgyűlési képviselőnek írt, és amiben az áll, hogy:

"az MTA működését érintő törvény kapcsán, valamint az ehhez kapcsolódó feladatok tárgyában rendkívüli közgyűlést tervez összehívni az elnök".

Az időpont várhatóan november 27-e vagy december 2-a lesz, a pontos időpontról később tájékoztat majd az elnök. Lovász László levelében leírt azt is, hogy

"az Alapszabály szükséges módosítását előkészítő munka elindult".

A tervek között szerepel az is, hogy kidolgozzák a korábban már bejelentett "MTA Kiválósági Intézet" cím elnyerésének feltételeit. Lovász László a levelét azzal zárja, hogy mindenkit arra kér, elfoglaltságait, külföldi útjait úgy tervezze meg, hogy

"Akadémiánk életének ezen kiemelten fontos eseményén feltétlenül részt tudjon venni."

Már szeptemberig állami irányítás alá kerülhetnek az MTA kutatóintézetei

A vártnál gyorsabban átszervezhetik a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá. A kormánypárti Magyar Hírlap cikke szerint néhány héten belül összeül az ELKH irányító testülete, és menetrend szerint szeptember elsejéig veszi át az Akadémiától a kutatóintézet-hálózatot. Az átvétel során első lépésként átvilágítják a kutatóintézetek eddigi működését.