Felfüggesztették a Berkit is védő ügyvédet, százmilliós csalás állhat a háttérben

Felfüggesztették a Berkit is védő ügyvédet, százmilliós csalás állhat a háttérben

Felfüggesztették a tevékenység gyakorlása alól azt az ügyvédet, akit azzal gyanúsítanak, hogy társaival több százmillió forintot csalt ki egy vállalkozótól. A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) ügyvédkeresőjében a többek mellett Berki Krisztián védelmét is már vállaló ügyvéd neve mellett már az "inaktív" státusz szerepel – írja a Telex.

A portál Tóth M. Gábortól, a budapesti kamara elnökétől megtudta, hogy 

nevezett 2021. július 8-tól 2022. január 8-ig fel van függesztve a tevékenység gyakorlása alól, azaz nem ügyvédkedhet.

Hozzáfűzik: arról, hogy pontosan mi az oka a felfüggesztésnek, az elnök a kamara titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem közölt részleteket.

A mostani felfüggesztés a Gáspár Győző képviseletét is többször ellátó ügyvéddel szemben gyaníthatóan összefügghet egy még tavasszal napvilágot látott üggyel.

Mint arról májusban beszámoltunk, korrupciós bűncselekmények miatt ügyvédeket vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség, amely "vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette" és más bűncselekmény miatt indított nyomozást. A megalapozott gyanú szerint egy férfi 2019 szeptembere és 2020 márciusa között több társával, köztük két ügyvéddel, egy vállalkozótól megközelítőleg 800 millió forintot kapott.

Az elkövetők arra hivatkoztak, hogy ebből az összegből Pintér Sándor belügyminiszternek, rendőröknek, NAV-osoknak és más hivatalos személyeknek kell fizetni azért, hogy a vállalkozó ellen ne induljon eljárás.

A vállalkozóval szemben mégis eljárás indult, ekkor egy újabb ügyvéd kereste fel a férfit, aki arra hivatkozva kért további 150 milliót, hogy az ügylethez Orbán Viktor miniszterelnök, Polt Péter legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV-vezető befolyását kérik, a pénzből pedig nekik is fizetni kell.