Jobbik: Rengeteg gazdálkodó család fog tönkremenni az aszály miatt, ha nem segít a kormány

Jobbik: Rengeteg gazdálkodó család fog tönkremenni az aszály miatt, ha nem segít a kormány

Eljutottunk odáig, hogy egy ennyire jó élelmiszer- és agráradottságokkal megáldott országban is arról kell beszélnünk, hogy jut-e elegendő élelmiszer elérhető áron minden magyar ember számára - jelentette ki Magyar Zoltán, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján, bemutatva pártja javaslatait a mezőgazdasággal kapcsolatos aktuális problémákra.

A párt agrár szakpolitikusa szerint a kormány ebben is hazudott, nemcsak a rezsi ügyében. Ismertette, a Jobbik rövid távú javaslata a problémára továbbra is az áfacsökkentés.

Legalább az alapvető élelmiszerek tekintetében a kormány azonnal lépjen és csökkentse nulla százalékra az áfa mértékét!

- emelte ki a jobbikos politikus, aki szerint a fogyasztók és a gazdálkodók is azonnal érezhetnék e lépés hatásait.

Az agrárium helyzete kapcsán elmondta, olyan brutális aszály sújtja az ágazatot, ami történelmi léptékben is példátlan - húzta alá, hozzátéve, ez 700 ezer hektárt érint, s ebből jelentős mértékben olyan termőterületek, ahol egyáltalán nem lesz termés.

Egyetlen cső kukoricát, vagy egyetlen tányér napraforgót nem fognak tudni az érintett gazdák betakarítani

- festette le a helyzet súlyosságát.

Magyar Zoltán leszögezte, korábban is volt már aszály Magyarországon, de a teljes terméskiesés százezer hektáros nagyságrendben példa nélküli. A gazdák ezért a bevételkiesés miatt aligha tudják majd az őszi vetést és annak előkészületeit elvégezni - fűzte hozzá.

A Jobbik arra tesz javaslatot, hogy mind az input anyagok tekintetében, mind pedig bármilyen más segítség tekintetében a magyar állam lépjen, és finanszírozza elő az érintetteknek a vetőmagot, a növényvédő szereket, vagy akár a műtrágyát. Például kamatmentes hitellel megelőlegezve a munkájuk gyümölcsét - fogalmazott a Jobbik szakpolitikusa, majd elismételte egy többször benyújtott, hosszabb távú javaslatukat is.

A magyar kormány az ellenzéki politikus szerint nemcsak a rezsi ügyében, hanem például ebben is átverte a magyar embereket, ugyanis szavai szerint 

az öntözhető területek radikális növelése szükséges.

Érvelése szerint ha hittünk volna a Fidesz-kormánynak, a termőterületek öntözhetőségének aránya mostanra meg kellett volna, hogy duplázódjon.

Magyar Zoltán elmondta, ezzel szemben

egyetlenegy hektárral sem tudunk ma többet öntözni, mint akár öt vagy tíz évvel korábban.

Az agrár szakpolitikus szerint a hosszú távú megoldás az lenne, hogy a jelentős csapadékot hozó időszakokban mesterséges tárolókban képesek legyünk tárolni, ahogy az természetes is volna egy normális mezőgazdaságban.

Figyelmeztetett,

a mostani aszály nem csupán azt fogja jelenteni, hogy még a jelen állapotokhoz mérten is 30-40 százalékkal fog drágulni idén az élelmiszer, hanem azt is, hogy rengeteg gazdálkodó család fog tönkremenni.

Ezért is sürgeti a kormányt, hogy nyújtson érdemi segítséget számukra.