Magyarország legnagyobb nemzeti kisebbségét nem képviselhetik arra méltatlan emberek

Három képviselő mandátumát megszüntette az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése hétfői zárt ülésén.

A baj csupán az, hogy nem nagyon látni, hogy ki méltó a cigányság képviseletére...

A Romnet.hu korábban úgy tudta, az ORÖ elnöke összesen nyolc képviselővel szemben kezdeményezi a mandátumától való megfosztást, mert az adatok szerint nem szerepelnek a köztartozásmentes adózók listájában, de a portál által ellenőrzött adatok szerint kilenc képviselővel szemben állhat fent a méltatlanság, mert ennyi képviselőnek lehet köztartozása az állammal szemben.

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) vezetője az MTI-nek elmondta: az ORÖ elnöke által összehívott közgyűlés Orbán Gyula (RPM), valamint Balogh Pál és Tóth Pál (Lungo Drom) képviselőt fosztotta meg mandátumától a közgyűlés méltatlanság miatt, az elhangzottak szerint azért, mert köztartozásaik vannak. Dancs törvénytelennek nevezte az eljárást, szerinte az érintetteket nem kérdezték meg, és nem folytatták le törvényesen a méltatlansági eljárásokat. Az ügyben először a kormányhivatalhoz fordulnak, majd lehetséges, hogy később bírósághoz is – közölte.

Dancs Mihály korábban élesen hangon nekiment az ORÖ-vezetésnek, részese volt annak a csapatnak, amely alternatív vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte elsősorban a Híd a munka világába programnál tapasztalt visszaélések vizsgálata, a felelősök megnevezése kapcsán.

Dancs Mihály most szólt arról is, hogy öt percre neki sem volt mandátuma, de miután igazolta, hogy nincs köztartozása, az erről szóló határozatot a testület visszavonta. Közölte, felkérik az ORÖ elnökét, hogy rendkívüli közgyűlés keretében mondjon le vagy oszlassák fel az önkormányzatot, és a magyarországi cigányság újra válassza meg képviselőit, mert az ORÖ jelenleg nem tölti be szerepét.

A köztartozás-mentes eljárás két képviselő esetében a RomNet értesülései szerint kommunális adó, illetve szemétdíj-tartozás miatt indult meg.

Balogh János, az MCF képviselőcsoport, és a roma szervezet elnöke a RomNet-nek azt mondta: a közgyűlésen felszólította az ORÖ elnökét, Hegedüs Istvánt, hogy mondjon le megbízatásáról,
állítása szerint

Hegedüs a saját embereinek kizárását nem terjesztette a közgyűlés elé, pedig azoknak is vannak köztartozásai, így további öt emberrel szemben lehetett volna a méltatlanság okán mandátumfosztásról szóló határozatot hozni. Az MCF elnöke közölte: a következő közgyűlésen az érintettek neveit is nyilvánosságra hozzák.