Storck: van olyan játékos, akit soha többé nem hívok meg, harcolni kell a pályán, nem sétálgatni

Bernd Storck őszintén az andorrai vereségről és annak következményeiről.

A kapitány először kifejtette, hogy azért nem a meccs utáni sajtótájékoztatón ajánlotta fel a lemondását, mert akkor még túlságosan kavarogtak benne az érzelmek, "pokoli este volt", így higgadtan át kellett gondolnia a helyzetet. A hazaérkezés után jelezte Csányi Sándornak, hogy ha az állásába is kerül, de viseli a felelősséget a vereségért, ő viszont azt kérte, hogy az elnökség dönthessen a sorsáról.

Az MLSZ vezetője a csütörtöki elnökségi ülésen feltette neki a kérdést, hogy érez-e elég erőt magában a folytatáshoz.

"Természetesen igennel feleltem, mert szeretném a hajónkat én visszakormányozni a legjobb útra."

Mi okozta az andorrai vereséget?

Storck leszögezte, hogy nincs bocsánat a vereségre, de figyelembe kell venni a mérkőzés körülményeit is. "Ezek nem kifogások, ezek tények" - mondja. Az Európa-bajnokságon huszonhárom fitt és erős futballistával rendelkezett, közülük visszavonult a válogatottságtól Király Gábor és Juhász Roland, két meghatározó csapattag.

"Az andorrai mérkőzés előtt nem kevesebb mint tíz futballistám jelentett sérültet."

A meccs előtt erről azért nem beszélt, mert nem akart kifogásokat keresni, valamint bízott a keretben lévő játékosokban. Újságírói kérdésre ezután elismerte, hogy hiba volt lemondani a hazai bajnokság legjobbjairól, ami az ő ötlete volt. Elsősorban a Ferencváros labdarúgóiról van szó, Thomas Doll vezetőedzőnek tett gesztust azzal, hogy hagyta pihenni a futballistákat a közelgő Európa-liga selejtező miatt.

"Gera Zoltán segíthetett volna nekünk, ez nem kérdés. Az már a személyes balszerencsém, hogy Priskin Tamás a Ferencvároshoz írt alá, és Thomas Doll vezetőedző másnap felhívott, hogy az egyezségünk értelmében Tamás is hadd pihenjen, hosszú szezon vár rá."

Miért nem hívta be Futács Márkót, a horvát bajnokság gólkirályát?

"...ő nálam abszolút újonc lett volna, és elöl nem akartam olyan csatárral Andorrába utazni, aki korábban még a keretben sem volt, aki nem ismeri a felfogásomat, azt, hogy mit várok el a támadóktól. Követem a játékát, a közeljövőben szeretném is meghívni."

Storck arról is beszélt, hogy mit tart a legnagyobb hibának az elmúlt hetekből.

"Talán nem kellett volna ennyire megbízni egy-két játékosban. Ne szépítsük, néhányukban csalódtam."

Ezután elmondott néhány olyan dolgot is, amik már legalább harminc éve a magyar futball betegségei közé tartoznak.

"Felteszem a kérdést, hogyan fordulhat elő, hogy volt olyan védőnk, aki sárga lap nélkül játszotta végig az andorrai találkozót? Ha én ott vagyok a pályán, kőkeményen játszottam volna. Harcolni, küzdeni kell, nem sétálgatni. Annak aki felveszi a válogatott mezét, mindent meg kell tennie a csapatért."

Adta magát a kérdés, hogy ezek szerint lesz olyan futballista, akit soha többé nem hív a válogatottba?

"Most erre mit mondjak? Lesz. De neveket ne várjon tőlem!"

Storck először a játékosokkal szeretne beszélni, elsőként a csapatkapitánnyal, Dzsudzsák Balázzsal. Később felhívja az összes válogatott futballistát, hogy ismertesse elképzeléseit a jövőre nézve, illetve tájékoztassa azokat is, akikre többet már nem számít. 

A kapitány végezetül azt is elmondta, hogy a médiában olvasható egy-másfél millió eurós éves fizetés nem igaz.

"Elhiheti, én örülnék a legjobban, ha igaz lenne."