Magyar-üzbég csúcs: Orbán Viktor az üzbég államfővel tárgyalt Ankarában

Magyar-üzbég csúcs: Orbán Viktor az üzbég államfővel tárgyalt Ankarában

A török fővárosban ma rendezik meg a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóját.

Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytatott Savkat Mirzijojev üzbég államfővel csütörtök délelőtt Ankarában, ahol a nap folyamán rendezik meg a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Közlése szerint a tárgyaláson a felek örömmel állapították meg, hogy a két nép közötti barátságot mára sikerült intézményesíteni, a korábban kötött egyezmények végrehajtása rendben halad. Üdvözölték, hogy az OTP Bank immár az üzbég bankrendszerben is tevékenykedik, és ez utat nyit egy sokkal szélesebb magyar-üzbég gazdasági együttműködésnek. Fontosnak nevezték, hogy mielőbb meginduljon Budapest és Taskent között a közvetlen menetrend szerinti légiforgalom.

A török fővárosban zajló megbeszélésen az orosz-ukrán háború és a "szankciós válság" is téma volt. Elhangzott:

nehéz és veszélyes időket élünk, ami mindkét államot súlyosan érinti.

A globális átrendeződések pedig csak még sürgetőbbé teszik a tűzszünet és a béke megteremtését, ahogyan Magyarország és Üzbegisztán összefogását is, és jó lenne, ha ezzel párhuzamosan felgyorsulna Európa és Közép-Ázsia politikai, gazdasági közeledése is - ismertette a tárgyalásokon elhangzottakat Havasi Bertalan.

Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő és Savkat Mirzijojev üzbég államfő találkozója Ankarában 2023. március 16-án. - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher