Weber szerint az új CDU-elnök fog dönteni a Fidesz sorsáról

Weber szerint az új CDU-elnök fog dönteni a Fidesz sorsáról

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője arról beszélt a Politicónak, hogy a német Kereszténydemokrata Unió új elnökének nagy felelőssége lesz abban, hogy a Fidesz továbbra is az EPP-hez tartozhat-e.

A bajor politikus szerint „ez minden bizonnyal az egyik első döntésük lesz”. Weber azt is hozzátette, az elmúlt hetek vitái, különösen az uniós költségvetés vétója hátráltatták az együttműködést.

A CDU szombaton választ új elnököt. Weber úgy látja, hogy Angela Merkel útján kell folytatni, ez a Politico értelmezése szerint az észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, Armin Laschet támogatását jelenti, szemben Norbert Röttgennel, és a jobboldalibb Friedrich Mercz-cel.

Márciusban lesz két éve, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették az Európai Néppártban, ez a köztes állapot azóta sem változott, legutóbb Deutsch Tamás került komolyabb nyomás alá az EPP-frakció részéről:

Megszavazta a Néppárt, hivatalosan is megfosztották jogaitól Deutsch Tamást

Ma délután robbant a hír, miszerint végül is nem kizárnák a fideszes Deutsch Tamást a Néppártból botrányos kijelentései miatt, hanem arról szavaznának, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban. A Magyar Hang információi szerint 133 igen és 6 nem szavazat mellett el is fogadta az Európai Néppárt (EPP) frakciója azt a javaslatot Deutsch Tamás ügyében, amely valóban minden jogától megfosztaná a fideszes EP-képviselőt.