Manfred Weber hamarosan teljhatalommal rendelkezhet az Európai Néppártban

Manfred Weber hamarosan teljhatalommal rendelkezhet az Európai Néppártban

A bajor politikus május végén átveheti az Európai Néppárt elnöki posztját a lengyel Donald Tusktól és a tervek szerint a frakcióvezetői posztot is megtartja.

Ezzel a pártcsalád minden lényeges eseményére rálát majd. Weber korábban Orbán Viktor szövetségese volt Brüsszelben, azonban a viszonyuk a jogállamisági vita miatt megromlott és Webernek kulcsszerepe volt abban, hogy a Fidesz végül távozott a jobbközép pártcsaládból.

Május 31-én és június 1-én tartja tisztújító kongresszusát a hollandiai Rotterdamban az Európai Néppárt. Az esemény fő célja az lesz, hogy a közelmúlt választási vereségei után a pártcsalád jelezze, képes lesz megőrizni a vezető szerepét az európai politikai arénában. Tisztújítást is tartanak, hiszen a lengyel Donald Tusk nagy meglepetésre nemrég bejelentette, visszatér Lengyelországba, ahol a konzervatív ellenzék élére állva küzd az ottani jobboldali kormány ellen. 

Manfred Weber az Európai Parlament legnagyobb frakciójának vezetőjeként eddig is nagyon befolyásos politikusnak számított Brüsszelben. Ha ehhez még a teljes pártcsalád vezetését megszerzi, tovább nőhet a hatalma. Valószínűnek tűnik az, hogy ezzel a pártvezetés kétfejűsége is megszűnik.

Eddig ugyanis más vezette az európai parlamenti frakciót és a pártcsaládot, amely a tagszervezetek együttműködését koordinálja az Európai Unión kívüli tagjai is vannak. Jelenleg 43 országból 81 tagpártja, vagy partnere van. Hat állam és kormányfőt és kilenc uniós biztost adnak, emellett néppárti vezetője van az Európai Bizottságnak Ursula von der Leyen személyében és az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola is a néppárt politikusa.