Weber: nem sikerült minden problémát megoldani Orbánnal

A Néppárt csúcsjelöltje a Dohány utcai zsinagógában válaszolt a sajtó kérdéseire.

Weber annyit elárult az Orbán Viktorral való találkozójáról, hogy nagyon sok kérdésben konstruktív légkörben zajlott, de nem sikerült minden problémát megoldani. A politikus ugyanakkor (nem először) leszögezte, az Európai Néppárt alapvető értékei nem lehetnek vita tárgyai, és ezeket a Fidesznek is tiszteletben kell tartania. Ennek kapcsán említette a tudományos kutatás szabadságát, ezért tartalmazza hárompontos „ultimátuma” a CEU budapesti működésének biztosítását. Ez kulcsfontosságú téma volt Orbánnal a mostani megbeszélés során.

Weber a másik két pont esetén kiemelte, továbbra is elvárja: a Brüsszel- és EU-ellenes kampányt be kell szüntetni, az ezzel kapcsolatos plakátokat el kell távolítani, illetve a jövőben is garantálnia kell a Fidesznek, hogy ne legyenek ilyen kampányok.

A Néppárt tagságának szemében az is pozitív lenne, ha Orbán Viktor bocsánatot kérne azokért a terhekért, problémákért, amiket a pártcsalád többi tagjának okozott. Weber hangsúlyozta: ő egy politikus, és az a feladata, hogy hidakat építsen, megoldásokat találjon, nem pedig az, hogy konfliktusokat kreáljon, ezért van itt most Budapesten.

A Dohány utcai zsinagógában Manfred Weber a sajtó kérdéseire is válaszolt, igaz, sokkal több konkrétumra nem derült fény az Orbán Viktorral való találkozója kapcsán. A Néppárt csúcsjelöltje szerint még sok munka vár rájuk március 20-ig, amikor is a Fidesz néppárti tagságának kérdése is terítékre kerül, de állítólag voltak arra apró pozitív visszajelzések, hogy Orbán Viktor megértette: nem folytathatja tovább EU-ellenes kampányát. A Fidesz tagságának ügyében több egyeztetésre is szükség lesz, de ezeknek részleteiről nem kívánt nyilatkozni.

Hétfői berlini sajtótájékoztatóján Paul Ziemiak, a CDU főtitkára is arról beszélt, hogy a CDU/CSU vezetése támogatja Weber hárompontos nyilatkozatát, de minden további egyeztetést a pártcsaládon belül szeretnének lefolytatni, nem a média előtt.

Cikkünket hamarosan frissítjük, Manfred Weber a Dohany utcai zsinagógában a sajtó kérdéseire is válaszol.

(Címlapfotó: Béli Balázs/Alfahír)

Gulyás: Orbán kész bocsánatot kérni az Európai Néppárttól

Nemcsak aktuális, hanem nagyobb ívű témákról is szó esett: az Európai Unió jövőjéről, az uniós intézmények feladatáról és különböző európai elképzelésekről is Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjének közös találkozóján - jelentette ki kedd délutáni sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.