Május 7-én léphet életbe Weber CEU-terve

Május 7-én léphet életbe Weber CEU-terve

Május 7-án írja alá a CEU az együttműködési megállapodást a müncheni műszaki egyetemmel.

Május 7-án írja alá a CEU az együttműködési megállapodást a müncheni műszaki egyetemmel.

Manfred Weber még márciusban, budapesti látogatásakor ajánlotta fel, hogy

a müncheni egyetem és a BMW beszállhatnak a CEU fenntartásába. Így lényegileg nem vonatkozna rá a lex CEU, hiszen, ha európai fenntartói is lesznek az egyetemnek, akkor már EU-s oktatási intézménynek számít.

Nemrégiben Weber hozzátette: az amerikai Stanford Egyetemet is bevonják az együttműködésbe, hogy a CEU a jövőben is adhasson ki amerikai diplomát Budapesten.

Időhúzásra játszik a kormány CEU-ügyben? | Alfahír

Több ellenzéki sajtóorgánum szerint meghátrált a kormány a CEU-ügyben, mivelhogy korábban a kormány nyílt támadást indított az intézmény ellen, addigra most jóval békülékenyebb hangnemet üt meg.

A CEU pénteki közleményében úgy fogalmazott, hogy

„Mindkét egyetem magas szinten képviseltette magát azokon a két nap során megrendezett müncheni találkozókon, amelyeken lefektették a két egyetem közötti hosszútávú együttműködés kereteit a műszaki tudományok, társadalomtudományok és a politikatudomány terén. A lehetséges közös tevékenységek között szerepelnek új professzori pozíciók, programok, közös kutatások és a jövő szakértőinek oktatása is.”

A kormány egyelőre nem döntött a CEU ügyében. A lex CEU törvény értelmében az egyetem nem adhatna ki amerikai diplomákat is, ezért az amerikai akkreditációs képzések Bécsbe költöztek. A Jobbik országgyűlési képviselője, Brenner Koloman lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormánypártok kizárólag időhúzásra játszanak.

„Azt látom, hogy a néppárti ultimátum miatt a retorika enyhült… Úgy vélem ez csak egy átmeneti jegelése a CEU-ügynek, amely pontosan május 26-ig tart. A Fidesz átmeneti „önfelfüggesztése” csupán elodázta a döntést az intézmény ügyében”

– tette hozzá a Jobbik képviselője.