Már Manfred Weber is bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort

Még május 26. előtt repülhet a Fidesz.

Ezt a kampányt nagyon csúnyán elmérhették a Fideszben, ha csak nem arra játszanak, hogy inkább őket dobják ki a Néppártból, és ne Orbán Viktornak kelljen önként maga mögött becsuknia az ajtót - az Európai Unió mögött.

Akárhogy is, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber a Spiegelnek először beszélt rendkívül keményen a Fidesszel kapcsolatban, miután hazánkat közpénzből ellepték a Jean-Claude Juncker-Soros György plakátok.

A Népszava szemléje szerint Weber immár elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar kormánypártot kizárják soraikból.

"Minden forgatókönyv benne van a pakliban, jelenleg ezekről tárgyalunk a párton belül"

- mondta a német lapnak a néppárti politikus.

"Orbán Viktor súlyos károkat okozott a kijelentéseivel és a plakátjaival, úgyhogy azt várom tőle, hogy kérjen bocsánatot és állítsa le a kampányt"

- tette hozzá.

Orbán Viktor eddigi biztosnak tűnő EP-s helyzet mindenesetre meginogni látszik, vagy épp átpozicionálás alatt áll.

A finn Nemzeti Koalíció írásban kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

A finn párt levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy büszke tagjai az Európai Néppártnak, ami Európa vezető politikai ereje, és az európai integrációért küzd. Az EPP közös alapértékei az emberi élet méltósága, a szabadság, a felelősség, az egyenlőség és igazságosság, az igazság, a szolidaritás és a szubszidiaritás.

Lapunk számolt be arról először, hogy a finn Nemzeti Koalíció (Kokoomus - KOK) írásban is kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. Így viszont összeállt a kritikus tömeg: az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.

(Címlap- és borítókép: Weber és Orbán - fotó: MTI)