Már a jövő heti rendkívüli parlamenti ülésen elfogadhatja a kormány a státusztörvényt

Már a jövő heti rendkívüli parlamenti ülésen elfogadhatja a kormány a státusztörvényt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes leveléből kiderült, hogy összesen tíz törvényjavaslatról, köztük a 2024-es költségvetésről is dönthetnek.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a kormány a július 3. és július 7. közötti időszakra. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes erről szóló levele a parlamenti honlapon olvasható.

A dokumentum szerint a kormány tíz törvényjavaslat - köztük a jövő évi költségvetés és a pedagógusok új életpályájáról szóló indítvány - "mielőbbi elfogadása, illetve az ezt biztosító egyes eljárási szakaszok lezárása miatt" tartja szükségesnek a rendkívüli ülés összehívását.

A levélben Semjén Zsolt hangsúlyozza: a szavazások az őszi ülésszakra halasztása "fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve a döntések végrehajtásának előkészítésének kitolódása számos problémát okozhat a jogalkalmazásban."

A 2024-es költségvetési törvényjavaslat és a pedagógusok új életpályájáról szóló indítvány mellett

🟢 a kormány tárgyalná a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatot,

🟢 az állami építési beruházások rendjéről szóló indítványt,

🟢 a szerencsejáték szervezéssel és az elektronikus ügyintézéssel összefüggő, valamint egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Ugyancsak napirendre vennék a helyi adókról szóló törvény módosítását, a nemzetiségek jogairól szóló törvény, valamint a választási eljárásról szóló törvény módosítását, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló indítványt, a bányászatról szóló törvény, valamint a földgázellátásról szóló törvény módosítását, és a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló javaslatot is.

A parlament honlapja szerint a házbizottság csütörtökön ül össze.

(MTI)

(Címlapkép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Érdemrend történetét bemutató kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. május 11-én. Az önálló magyar kitüntetési rendszer létrejöttének századik évfordulója alkalmából rendezték a Csillag és kereszt – 100 éves a Magyar Érdemrend című kiállítást. MTI/Bruzák Noémi)