Már megint EU-s pénzektől eshetünk el az Orbán-kormány miatt

Már megint EU-s pénzektől eshetünk el az Orbán-kormány miatt

Az Európai Bizottság ismét bekeményít. Orbán Viktor és fideszes kormányának törvénykezései olyan szinten szembemennek az EU-s szabályokkal, hogy ismét felfüggeszthetnek uniós forrásokat.

Március utolsó napjaiban szigorú hangvételű levelet küldött az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG Regio) a kormánynak. Ebben a levélben aggályokat fogalmazott meg a tavaly november óta hatályos állami építési beruházások rendjéről szóló törvény miatt – írja a Portfolio.

Az Európai Bizottság szerint a Lázár János-féle építési törvény jelenlegi formájában több ponton sértheti a közbeszerzésekre vonatkozó, összeférhetetlenségi, valamint az EU-források felhasználásáról szóló szabályozásokat.

Az uniós végrehajtó szerv a jogszabályt jegyző Építési és Közlekedési Minisztériumtól több választ vár. Jelezve, hogy ha nem sikerül megnyugtatóan rendezni az ügyeket, akkor az az infrastrukturális és építési projekteket érintő operatív programok brüsszeli kifizetéseinek felfüggesztését eredményezheti. A bizottság egy hónapos válaszadási határidőt adott.

Mindezzel persze nem az Orbán-kormány dicsekedett el. Ők lapulnak.

A Portfolio.hu uniós tisztviselőktől tudta meg ezeket. Valamint erről tanúskodik egy a birtokukba került, a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumnak címzett levél is.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én. MTI/Fischer Zoltán)