Már megjöttek Magyarországra a legmodernebb Leopard harckocsik

Már megjöttek Magyarországra a legmodernebb Leopard harckocsik

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy véli, "az új harckocsival a Magyar Honvédség belép a XXI. századba". A Fidesz pedig Mikulás-jelmezbe öltöztette a Leopardot.

A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség (MH) nehézdandárja a következő napokban; az első magyar felségjelzésű Leopard 2 A7-es - amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz - szerdán érkezett meg Magyarországra - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.

A közleményben idézték Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, aki elmondta,

meglátása szerint "az új harckocsival a Magyar Honvédség belép a XXI. századba, így ez újabb mérföldkő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban".

A tárcavezető kiemelte: "a következő napokban az új harckocsiból várhatóan megérkezik az első öt példány, amelyek a Magyar Honvédség számára készültek. Az MH az új Leopard 2 A7-ből 44 darabot rendelt, amelyek a Magyar Honvédség tatai Klapka György egyes számú Páncélosdandárjához kerülnek majd".

A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba, míg a teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség. A Leopard 2 A7-ek kategóriájukban magas sebességgel és manőverezőképességgel rendelkeznek és rendkívül megbízhatók - írták.

"A szovjet eszközökről a modernebb technikára történő áttérést az a német KNDS vállalattal való együttműködési megállapodás is segíti, melynek keretében közösen dolgozunk a gyár vezetésével a kiegészítő szolgáltatásokon, szimuláción, karbantartáson"

- közölte a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy gondolja, ez az együttműködés garantálja azt, hogy a Magyar Honvédség nemcsak új eszközöket kap, hanem egy kiváló minőségű flottát is, amelyet fontos szolgáltatásokkal is támogat a német cég.

A Leopard harckocsikat hivatalosan december 14-én, Tatán adják át - tudatta a Honvédelmi Minisztérium.

Mikulásnak öltöztetett tank

A Fidesz hivatalos Facebook-oldalán eközben Mikulás-sapkával díszítették az új Leopard harckocsikat.

A békéhez erő kell

- állítja a kormánypárt.

Most szép lenni katonának: 737 ezres kezdő bért kapnak a tatai tüzérek

Ismeretes, pár hete derült ki, hogy az Embert a vasra! toborzókampány keretében

bruttó 737 ezer forintos illetménnyel várja a fiatalokat a megújuló tüzérség.

Ez pedig mindazoknak szól, akik a február 12-ei bevonulásra jelentkeznek és a feladatra alkalmasnak bizonyulnak.

A toborzás második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a HM. Erről szintén Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter beszélt Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

(Címlapkép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) az MH Klapka György 1. Páncélosdandár felújított kupolaépületének ünnepélyes átadásán Tatán 2023. október 13-án. A kupolaépületben a PZH 2000 önjáró lövegek és később a Leopard A7-es tankok toronyszimulátora kap helyet. MTI/Bodnár Boglárka)