Már új köntösben a Nemzeti Választási Iroda honlapja a június 9-ei választásokra

Már új köntösben a Nemzeti Választási Iroda honlapja a június 9-ei választásokra

Az idei szuper választási évre készülve több újdonság, információ vált elérhetővé a hivatalos választási tájékoztató oldalon.

Megújult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldala, a www.valasztas.hu a június 9-ei választásokra: csütörtöktől a választási tájékoztató rendszeren (VTR) keresztül érhető el minden információ a 2024. évi választásokról - közölte az iroda csütörtökön az MTI-vel.

A valasztas.hu oldalon külön aloldalon foglalják össze a helyi önkormányzati választásokkal, a nemzetiségi választásokkal és az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásával kapcsolatos információkat.

Az egyes aloldalakon lehetőség van a jelöltek, jelölőszervezetek keresésére, ügyintézés indítására, és a választópolgárok ellenőrizhetik azt is, kit ajánlottak az egyes választásokon, és lehetőség van a szavazóhelyiségek címének ellenőrzésére is.

A jelölőszervezetek a választásban használatos nyomtatványokat is elérhetik az NVI oldalán. Megtalálhatók az oldalon a választási szervek elérhetőségei, valamint az is, hogy az egyes választásokon mennyien szerepelnek a névjegyzékben, továbbá elérhetők a választópolgár-számok településenként, szavazókörönként.

Az egyes választások aloldalain összefoglalják az adott választásra vonatkozó jogszabályokat, a választás határidőit, határnapjait, az átjelentkezés és a mozgóurnás szavazás szabályait. Emellett a nemzetiségi választással kapcsolatos oldalon a választások nemzetiségenként kereshetők, és megtalálhatók a településre, vármegyére és országos választásra vonatkozó információk is. Az EP-választás aloldalán a levélszavazással és a külképviseleti szavazással kapcsolatos információk is elérhetők.

(Címlapkép: A Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda cégtáblái a főváros V. kerületében, az Alkotmány utca 3. szám alatt lévő épületen. MTVA/Bizományosi: Róka László)