Már a Csalás Elleni Európai Hivatal is cseszegeti a Roma Önkormányzatot

Az ügyet a fideszeses Farkas Flóriánhoz Orbán Viktor miniszterelnöki biztosához kötik.

A lap szerint a hátrányos helyzetű cigányok munkába segítésére indított program kapcsán Hegedűs Istvánt két hete az adóhivatalban működő OLAF koordinációs irodában hallgatták ki. Ez azért érdekes, mert nemrég derült ki, hogy az az említett a Híd a munka világába programmal kapcsolatban annyi szabálytalanságot követett el az ORÖ, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) meg se próbálta lehívni a projektre rendelkezésre álló uniós forrást. Nem mellesleg éppen ezért a felzárkóztatásra irányuló programot teljes egészében Magyarországnak kellett finanszíroznia mintegy 1,6 milliárd forint értékben.

Fuccs a pénznek?

Az Emmi még korábban azt mondta, hogy visszaköveteli az ORÖ-től a felzárkóztatási program költségvetését, összesen 1,6 milliárd forintot. Erősen kérdéses, hogy az Országos Roma Önkormányzat mégis miből fogja ezt az összeget megtéríteni.


A kétes kimenetelű felzárkóztatási programot leginkább Farkas Flóriánhoz, a Fidesz országgyűlési képviselőjéhez, Orbán Viktor miniszterelnöki biztosához kötik.

Nem cigánybűnözés a korrupció – nem rasszizmus az antikorrupció

Hadházy Ákos az LMP antikorrupciós szóvivője jelentősen hozzájárult az ügy részleteinek a nyilvánosságra kerüléséhez. Az ORÖ ezért közleményben tiltakozott, azt írta, hogy "rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP (...) teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak". Rétvári Bence egy parlamenti vitában azt mondta, hogy nem véletlenül pécézte ki magának Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője a roma önkormányzatot. Hadházy az alfahir.hu-nak adott interjúban éppen ezért mondta azt, hogy ez nem cigánybűnözés, ehhez kellett a Fidesz is és nyilvánvaló butaságnak nevezte azt ha a „rasszista kártyát” megpróbálja valaki kijátszani. Szerinte azoknak a pénzeknek az ellopása a legnagyobb bűn, amit a legszegényebbek, a legrászorultabbak felemelésére szántak.

Tegnap kiderült az is, hogy a jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem zárta le, hanem az eljárás határidejének októberig történő meghosszabbítását kezdeményezték.