Már meg is kezdődtek az elbocsátások a BKV-nál

Az ok: a kiszervezések. Első körben a buszos üzletágtól küldenek el mintegy 100 embert.

Mintegy százfős csoportos létszámleépítés várható a BKV-nál, mivel az új buszüzemeltetési modell miatt harmadával csökkent a buszos üzletág teljesítménye - olvasható a BKV hétfői közleményében.
 
[fb_pages_codes:budapest]
 
A társaság a feladatai átstrukturálására kényszerül, ezért a gazdaságos működés biztosításához szükség van a létszámcsökkentésre - írják.
    
Hozzátették, a feladatok átstrukturálása, racionalizálása következtében egyes munkakörök megszűnnek, a feladatokat átszervezéssel látják el. A létszámcsökkentés várhatóan 96 munkavállalót érint, jellemzően az autóbusz- és trolibusz-járműkarbantartás területén. Közölték továbbá, hogy a társaságnál 2016-ban további költségracionalizálások várhatók. Magyarul: további elbocsátások.
    
Úgy tudjuk, a mostani elbocsátások főleg az Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság járműkarbantartás területét érinti. Információink szerint a BKV vezetésének sikerült az eredetileg tervezett 400 főről leszorítani 96 főre az elbocsátás mértékét azzal, hogy kiálltak a rendelkezésre tartási konstrukció és a saját jármű vásárlása mellett, melynek során a munkavállalók egy részére mégis szükség lesz. 

Felkészül: a HÉV

Hétfőn azt írtuk: belső információink szerint az elővárosi HÉV-ek kiszervezésével több száz fős elbocsátásokra kell számítani a helyiérdekű vasutaknál is, emellett párhuzamosan további járatritkításokat is terveznek a minisztériumban. A HÉV-ek átkerülnek a MÁV-hoz, bár a mikéntről egyelőre nincs információ. Nem tudni, hogy mi lesz a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésével, az ötös metróval, ahogy az sem világos, hogy a MÁV miként oldaná meg a HÉV-ek üzemeltetését, amiben semmiféle tapasztalat nincs.