Már nem vizsgálódnak a túlzsúfolt magyar börtönök miatt

A bíróság az Országgyűlés által a kérdéssel kapcsolatban októberben elfogadott törvényjavaslatra, valamint a magyar kormány akciótervét érintő Európa tanácsi vizsgálatra tekintettel "indokoltnak látta az összes ilyen tárgyú kérelem vizsgálatának felfüggesztését 2017. augusztus 31-ig, beleértve azon ügyekét is, amelyekről korábban már értesítést küldött a kormány részére" - írták a közleményben.

Mint írták, "az intézkedés következménye az, hogy ezekben az ügyekben a kérdéses időszakban a bíróság semmilyen eljárási cselekményt nem fog foganatosítani". A határidő lejártával a strasbourgi törvényszék értesíteni fogja a panaszosokat az eljárás további menetéről, illetve az ügyekben hozott bármilyen határozatról.

Az EJEB tájékoztatása szerint a magyarországi fogvatartási körülményekkel kapcsolatban benyújtott kérelmek száma jelenleg meghaladja a 6800-at.

A emberi jogi bíróság tavaly márciusi ítéletében kimondta, hogy a börtönök túlzsúfoltsága Magyarországon rendszerszintű probléma, és a magyar hatóságoknak hat hónapon belül akciótervet kell kidolgozniuk a megoldására.