Marad a patthelyzet Zágrábban

Az exit poll-adatokat a Nova tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra. A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint az SDP vezette Népi Koalíció 58, a HDZ 57 mandátumot szerzett a 151 fős száborban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 11 mandátummal. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet 7, a regionalista Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) 4, Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) 1 mandátummal.

Az SDP vezetése csalódott ugyan az eredmény miatt, mivel több mint 60 mandátumra számított, mindazonáltal úgy vélte, hogy ők a választások "relatív győztesei". Sinisa Hajdas Doncic, az SDP egyik alelnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: készen állnak az együttműködni a Híddal és az Élőlánccal. "Könnyebben fognak velünk kormányt alakítani, mint a HDZ-vel" - mondta.

A HDZ számít a diaszpóra három képviselőjére, akik természetes szövetségesei a pártnak. Gordan Jandrokovic, a HDZ tagja kijelentette: tárgyalni fognak minden olyan párttal, amely ideológiailag hasonló a HDZ-hez. A Hidat, a BM 365-öt, a HDSSB-t, valamint a kisebbségi képviselőket említette.

Ivan Kovacic, a Híd parlamenti képviselője jelezte: "elégedettek és nem lesznek rugalmasak". A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra. A vasárnapi szavazáson mintegy 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 60 ezren külföldön. A kormány mandátuma négy évre szól.