Markáns hidegfront és viharos szél mellett porvihar is benne van a pakliban a hétvégén

Markáns hidegfront és viharos szél mellett porvihar is benne van a pakliban a hétvégén

Nem túl örvendetes időjárási viszonyokra figyelmeztetnek friss előrejelzésükben a meteorológusok. Közeleg az ősz.

Vasárnap markáns hidegfront vonul át az országon, átmeneti erős lehűlést okozva. A front átvonulását erős, több helyen viharos szél kísérheti, és a szántóföldek állapotától függően egyes helyeken porvihar is kialakulhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

Az Északkelet-Európát elárasztó hideg, sarkvidéki eredetű légtömegből Magyarország is kap „egy kis ízelítőt”. Vasárnap hajnalban markáns hidegfront érkezik, amely néhány óra alatt át is robog az országon, átmeneti jelentős lehűlést okozva

- olvasható a bejegyzésben.

Az előrejelzés szerint a front vonulása során sokfelé erős, főleg a front közvetlen környezetében nagyobb területen is viharos lökések kísérhetik az északnyugatira, majd északira forduló szelet. A szántóföldek állapotától függően egyes helyeken porvihar is kialakulhat - hívták fel a figyelmet.

„A hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg széle erős, viharos széllel megcsípi a Kárpát-medencét is vasárnap.”

- fogalmaztak egy még frissebb posztjukban.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, vasárnap reggel észak felől egy markáns hidegfront éri el az országot, ami a délelőtti órákban át is vonul Magyarországon.

A front előterében a nyugati, északnyugati szél már vasárnap hajnaltól nagy területen megerősödik. Délelőtt a front környezetében a hirtelen északias irányba forduló szelet többfelé kísérhetik viharos, óránkénti 60-80 kilométeres, néhol ennél erősebb lökések is. A front mögött a délutáni órákra veszít erejéből a légmozgás, de az esti órákig még előfordulhatnak erős széllökések.

(Címlapkép: Útmenti fák a porviharban a 35-ös főúton Hajdúböszörmény térségében 2023. április 4-én. MTI/Czeglédi Zsolt)