Márki-Zay Péter pártja lépne be az Európai Néppártba a Fidesz helyére

Márki-Zay Péter pártja lépne be az Európai Néppártba a Fidesz helyére

Az Európai Néppárt tárt karokkal várja Márki-Zay Péter konzervatív pártját - derült ki abból a varsói sajtótájékoztatóból, amelyet az összefogás miniszterelnök-jelöltje és a konzervatív lengyel politikus, Donald Tusk tartott. 

„Egy tisztességes jobboldali pártot fogunk csinálni, amelynek az Európai Néppártban a helye"

- mondta arról a kezdeményezésről, amelyet Márki-Zay Péter kíván létrehozni a Pálinkás József fémjelezte Új Világ Néppártból, a Gémesi György-féle Új Kezdetből, illetve jobboldali polgármesterekből, volt miniszterekből, nagykövetekből és értelmiségiekből. 

Az Index által szemlézett sajtótájékoztató szerint Márki-Zay jelezte, nagyon örül annak, hogy egy szociáldemokratákból, liberálisokból és nemzeti radikálisokból álló összefogás áll mögötte, majd a lengyel ellenzék figyelmébe ajánlotta a magyarországihoz hasonló ellenzéki összefogást.   

Mint ismeretes, tegnap olyan hírek keltek szárnyra, hogy a Fidesz belépne az Identitás és Demokrácia nevű képviselőcsoportba, ahol eddig osztrák, belga, cseh, dán, észt, finn, francia, német és olasz jobboldali és szélsőjobboldali pártok foglaltak helyet. Azonban ezeket az értesüléseket később cáfolta Novák Katalin. Mésfelől, azt is érdemes megjegyezni, hogy azon pártok, akikkel tárgyalt eddig a Fidesz, egymással több kérdésben sem értenek egyet, így egyelőre nem beszélhetünk arról, hogy volna bármilyen esély arra, hogy új frakciót hozzon létre a Fidesz néhány populista párttal a társaságában. 

Nemzetközi sajtó - Míg Orbán keresi a helyét Európában, elveszítheti a választást

A hazai balliberális sajtó már kész tényként számolt be szerda délelőtt arról, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői beülnének az Identitás és Demokrácia nevű képviselőcsoportba, ahol eddig osztrák, belga, cseh, dán, észt, finn, francia, német és olasz jobboldali és szélsőjobboldali pártok foglaltak helyet.

Donald Tusk arról beszélt, hogy várja Márki-Zay Péter pártját az Európai Néppártba.

Hasonló tapasztalatunk van. Ellopják a pénzünket és az álmainkat. Meg kell állítani az európai politikusok közeledését Vlagyimir Putyinhoz, és követni kell a magyar ellenzéki előválasztás példáját

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint most is közös harcra van szükség az elnyomó rezsimek ellen. Mind mondta, a keresztény értékek mentén vissza kell állítani a demokráciát és a jogállamiságot a két országban.

Szóba került a sajtótájékoztatón az a téma is, hogy az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak a Brüsszel által beterjesztett jogállamisági mechanizmus. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós péntek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak.

Márki-Zay Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megérti az Európai Bíróságon született főtanácsnoki indítványt arról, hogy lehet jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötni a tagországoknak járó támogatások kifizetését, de ő az Európai Tanács hat tagjával és négy EP-frakció vezetőjével tartott találkozóin is mindenkit kért, hogy a pénzmegvonással ne a magyar embereket sújtsák, a támogatást az önkormányzatok kapják meg.