A Jobbik nem támogatja a Márki-Zay Péter-féle hetedik frakció létrehozását

A Jobbik nem támogatja a Márki-Zay Péter-féle hetedik frakció létrehozását

A Jobbik töretlenül elismeri Márki-Zay Pétert az ellenzéki összefogás élén, ugyanakkor Jakab Péter a Szabad Európának adott interjújában tisztázta azt is: nem támogatják egy hetedik frakció létrehozását.

Utóbbit Márki-Zay Péter szeretné létrehozni az Egységben Magyarországért hat frakcióállítást tervező pártján (Jobbik, DK, MSZP, LMP, Párbeszéd, Momentum) kívül.

A Jobbik elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, az emberek nem akarnak hetedik frakciót, az előválasztáson világos szabályrendszert fektettek le és mindenki eldöntötte, melyik frakcióba szeretne ülni (Márki-Zay például a Párbeszéd frakcióját választotta, míg vannak olyan MMM-es civilek, akik a Jobbikhoz tartoznak).

„A választók akaratát tiszteletben kell tartani. Én akkor is így tettem, amikor igent mondtak Márki-Zay Péterre. Ezért támogatjuk teljes mellszélességgel, pénzzel, paripával, fegyverrel. De azt is tudomásul kell venni, amikor a választók valamire nemet mondanak. Az Új Világ Néppártra, amelyből Márki-Zay Péter új frakciót szeretne gründolni, kemény nemet mondtak a választók. Olyannyira, hogy Pálinkás József, a párt elnöke a miniszterelnök-jelölti induláshoz szükséges aláírás mennyiséget sem tudta összegyűjteni. Az Új Világ Néppárt képviselőjelöltjei sehol sem nyertek előválasztást.”

- fogalmazott a Jobbik elnöke, hozzátéve, hogy ha ezek után valaki új parlamenti frakciót szeretne létrehozni belőlük, az szerinte a választói akarat semmibevétele.

„Én tisztelem a választói igent, amikor megérkezik Márki-Zay Péterre, és tisztelem a választói nemet, ami az Új Világ Néppártra érkezett”.

Az interjúból kiderült, hogy az ellenzék közös listája többek között azért sincs még kész, mert zajlik a vita a hetedik frakcióról. A Jobbik álláspontja azonban világos: nem támogatják az előválasztás szabályrendszerének megváltoztatását menet közben, mert mint Jakab mondta,

„a Fidesz szokott menet közben szabályokat átírni. Ha szeretnének népszavazást tartani, amit a veszélyhelyzet nem tesz lehetővé, akkor reggel hoznak egy rendeletet, és délután már lehet népszavazást tartani. Ez fideszes dolog, mi nem szeretjük”.

Márki-Zay Péter korábban az ATV-ben komoly bírálatot fogalmazott meg a hetedik frakció elleni fellépésekkel kapcsolatban, többek között arról beszélt, szerinte ez elengedhetetlen Orbán Viktor leváltása érdekében.

Jakab Péter egy csütörtökön megjelent Facebook-posztjában közölte, személyesen tett látogatást Márki-Zay Péternél Hódmezővásárhelyen, mert „az ellenzéki egység a győzelem kulcsa, vigyázni kell rá minden körülmények között”.

Ma személyesen mentem el a közös miniszterelnök-jelölthöz Hódmezővásárhelyre, hogy felhívjam a figyelmet ennek fontosságára – írta.