Márki-Zay Péter: az Egységben Magyarországért tüntetést szervez csütörtök estére az orosz nagykövetség elé

Márki-Zay Péter: az Egységben Magyarországért tüntetést szervez csütörtök estére az orosz nagykövetség elé

Az Egységben Magyarországért pártszövetség miniszterelnök-jelöltje rendkívüli sajtótájékoztató keretein belül számolt be az ellenzék álláspontjáról az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban.

„Az Európai Unió és a NATO tagjaként el kell, hogy ítéljük Putyin agresszióját Ukrajnával szemben”

– jelentette ki Márki-Zay Péter.

A miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy az Egységben Magyarországért pártszövetség kiáll az ukrán területi integritása mellett és az orosz agresszió ellen, az ukrajnai magyarok védelmében. Arra is emlékeztetett Márki-Zay, hogy tegnap Orbán Viktor még azzal támadta az ellenzéket, hogy ők egységesen és határozottan kiállnak a NATO egységes álláspontja mellett. Mára pedig Orbán Viktor is kiállt a NATO álláspontja mellett.

Ellenzék: a magyar miniszterelnök a Nyugat legnagyobb árulója, Putyin legfontosabb kitartottja

"1956-ban megtanultuk, milyen az, amikor egy független államot megszállnak az oroszok. Most a szemünk előtt történik ugyanez: Vlagyimir Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát" - fogalmaz közleményében az Egységben Magyarországért.

„Ki kell mondanunk azonban, hogy Orbán Viktor áruló. Elárulta a magyar nemzetet, az Európai Uniót és a NATO-t, amikor az orosz kémbankot diplomáciai mentességgel betelepítette és beengedte Budapestre vagy, amikor az amerikaiak által üldözött orosz fegyvercsempészeket az amerikaiak kérése ellenére, nem az Egyesült Államoknak, hanem Putyinnak adta ki” – fogalmazott Márki-Zay.

„Sajnos mára egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor megbízhatatlan szövetségese az Európai Uniónak és a NATO-nak”

– mondta a miniszterelnök-jelölt, aki ezért követeli tőle, hogy ne csak a NATO egységes álláspontja mellett álljon ki, hanem az Európai Unió szankcióihoz is csatlakozzon azzal, hogy „felfüggeszti a Paks 2 engedélyezési eljárását és azonnali hatállyal kiutasítja az orosz kémbankot”.

Márki-Zay Péter bejelentette, hogy ma este 19 órától tüntetést szerveznek, ahol tiltakoznak az orosz nagykövetség épülete előtt és kiállnak Ukrajna mellett.

„Ma amikor 200 kilométerre a magyar határtól orosz agressziónak vannak kitéve ukrán állampolgárok, akkor nagyon fontos ez a kiállás mindannyiunk érdekében”

– tette hozz a miniszterelnök-jelölt és arra kér mindenkit, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez.