Jövő héten összeül a Nemzetbiztonsági bizottság az MMM-es pénzek miatt - de még nem tudni, mit akar a Fidesz

Jövő héten összeül a Nemzetbiztonsági bizottság az MMM-es pénzek miatt - de még nem tudni, mit akar a Fidesz

"A baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának áttekintése"

- ezzel a meglepő című napirendi ponttal jelent meg a Nemzetbiztonsági bizottság jövő heti testületi ülésének a meghívója a Parlament honlapján. 

A zárt ülés jövő csütörtökön, 11 órakor kezdődik. 

Ahogy az ismert, a kormánypártok már nagyjából egy hete szeretnének vizsgálódni a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz külföldről érkező támogatások ügyében, és a hétvégén Halász János, a Nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja közleményben is kérte a testület összehívását emiatt.

Az eredeti szövegben szó sem volt pártokról

Ez szerepelt a fideszes közleményben:

"Példátlan eset került felszínre, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elárulta, hogy több milliárd forint kampánytámogatást kaptak külföldről. Ez amellett, hogy törvénytelen, még durva beavatkozási kísérlet is a magyar választásokba. A botrány szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért nem maradhat tisztázatlanul."

Azonban Sas Zoltánhoz, a bizottság jobbikos elnökéhez csak most érkezett meg a hivatalos kérés, így a jövő hétre tudta összehívni a politikus az ülést. 

Érdekes ugyanakkor, hogy Halász János a napirendi pontban nem Márki-Zay Péterrékre hivatkozott, hanem a "baloldali pártokra", holott eddig ez még így nem szerepelt a kormányzati kommunikációban. 

Az Alfahír megkeresésére Sas Zoltán elárulta, Halász János emailen azt kérte tőle, hogy ilyen című pont szerepeljen a bizottság napirendjén.

"Kíváncsian várjuk, hogy mivel fognak előállni, mit tartalmaz a napirendi pont"

- fogalmazott Sas Zoltán, ami arra utalhat, hogy a bizottság elnökét sem tájékoztatták a kormánypárti képviselők, milyen értesülések, konkrétumok kapcsán kívánnak egyeztetni. 

Azt viszont újból hangsúlyozta: abszolút nyitott az ügyben, mert ahogy ő, úgy a bizottság is abban érdekelt, hogy átlátható módon működjön a politika és a nemzetbiztonság. Minden témát, ügyet, ami a nemzetbiztonságot érinti, ki kell vizsgálni - tette hozzá a jobbikos politikus.