Este élőben nézhetjük a Marsra-szállást

21 órától közvetíti a NASA.

Hétfőn este, közép-európai idő szerint 21 óra körül landol az InSight űrszonda a Marson, a NASA élőben közvetíti a folyamatot Youtube-csatornáján. Az eszköz május 5-én indult, 2012 óta ez lesz az első űrszonda, amelyet a vörös bolygóra küldünk, akkor a Curiosity volt használatban.

A tervek szerint az InSight öt méter mély lyukat fúr a bolygón és megméri a hőmérsékletét. Szeizmométer is lesz a robotgeológusnál, a marsrengések vizsgálata érdekében. Ezek alapján könnyebben meghatározhatják a kéreg, a köpeny és a mag vastagságát, valamint összetételét.

A misszió két éves lesz, ha minden rendben megy. Közös amerikai-európai projekt, egymilliárd dollárt költöttek rá, a küldetéstől pontosabb képet akarnak kapni a kutatók arról, hogyan keletkeztek 4,5 milliárd éve a sziklás bolygók a Naprendszerünkben, amilyen a Mars és a Föld is.

Két miniműhold lesz az InSight kísérete a kommunikáció érdekében. Az űrszonda 694 kilogrammos, 485 millió kilométeres utat tesz meg a Marsig. Érdemes tudni, hogy nem közlekedőegység, hanem háromlábú statikus eszköz. Az elképzelések szerint a sikeres leszállás után gyakorlatilag geofizikai obszervatóriumként fog működni.