Másfél évszázados napi rekordot ért el a hó vastagsága Moszkvában

Másfél évszázados napi rekordot ért el a hó vastagsága Moszkvában

Félméteres hóréteg borította az orosz főváros bizonyos részeit.

A hótakaró vastagsága Moszkvában a 49 centimétert is elérte csütörtökön, ez pedig napi rekord a rendszeres meteorológiai mérések másfél évszázados történetében - közölte Jevgenyij Tyiskovec, az orosz Fobosz időjárási központ vezető munkatársa, a Telegramon.

Tyiskovec elmondása szerint

december 15-én még soha nem mértek ekkora havat a rendszeres meteorológiai mérések közel 150 éves történetében;

reggel 9 órára a Népgazdaság Vívmányai Kiállításának (VDNH) meteorológiai bázisállomásán a hótakaró magassága 38 centiméter volt, Tusino kerületben 40 centiméter, a Kremllel szemben található Balcsug szigeten 43 centiméter, a Moszkvai Állami Egyetemnél pedig 49 centiméter volt, miközben az átlag 15 centiméter.

A meteorológus az MTI szerint megjegyezte, hogy pénteken 104 éves napi hórekord dőlt meg: a hómérő 1919-ben 32 centimétert mutatott. Közölte, hogy a Ványa ciklon a havi rendes csapadékmennyiség 30 százalékát zúdította a városra.

A Vesztyi FM szerint a tömegközlekedés rendben működik, de menetrendi változások várhatók. A moszkvai közlekedési hatóság arra szólította fel a lakosokat, hogy a személyautók helyett inkább a metrót és a felszíni vasúti hálózatot vegyék igénybe.

A közlekedési szakértői várakozások szerint a forgalmi dugók sűrűsége a városban estére a tízfokos skálán elérheti nyolcas-kilences értéket.

(Címlapkép: A moszkvai kormányzati épületegyüttes, a Kreml és a Megváltó Krisztus-székesegyház karácsonyi fényfüzérek hátterében 2023. december 13-án. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)