Másfél millióra emelte Putyin az orosz katonai állomány létszámát

Másfél millióra emelte Putyin az orosz katonai állomány létszámát

Az Ukrajnával háborúzó orosz államfő erről szóló friss rendelete decemberben lép életbe.

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete - számol be az MTI.

A december 1-jétől hatályba lépő elnöki döntés a fegyveres erők állományát 2 389 130 főben állapítja meg, amiből másfél millió a katona.

Az előző vonatkozó rendeletben, amelyet az újabb semmisnek nyilvánít, a létszám 2 209 130 fő volt, beleértve 1 320 000 katonát. A korábbi rendelet 2023. december 1-jétől hatályos.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese korábban azt mondta, hogy a védelmi minisztériummal mintegy 190 ezer ember szerződött le katonai szolgálatra az év első felében.

Az Ukrajna ellen háborúzó Putyin szeptember elején kijelentette, hogy a kurszki régió ukrán inváziója után ugrásszerűen megnőtt a szerződésre jelentkezők száma.

(Címlapkép: Az újraválasztásáért induló Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai kampányközpontjában az elnökválasztás utolsó napjának éjszakáján, 2024. március 18-án. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)