Maszkot osztanak a BKK munkatársai a fővárosban

Maszkot osztanak a BKK munkatársai a fővárosban

A BKK munkatársai maszkosztással segítik a maszkviselési hajlandóság mutatóinak további növelését. A főváros öt forgalmas metróállomásán egyszer használatos orvosi szájmaszkot osztanak szeptember 15-étől - írja közleményében a fővárosi közlekedési társaság.

A BKK közleménye szerint újra megközelíti a 100 százalékot a maszkviselési hajlandóság a budapesti közösségi közlekedés járművein köszönhetően a közelmúltban szigorított ellenőrzésnek, melynek részeként az utazásból való kizárás mellett már pótdíjazhatják is az ellenőrök, aki nem, vagy nem helyesen visel maszkot a megállókban és a járatokon.

"A BKK célja ugyanakkor nem a pótdíjazás, hanem a koronavírus-fertőzés továbbterjedésének megelőzése, lassítása. Ezért a közlekedési szolgáltató munkatársai a következő napokban újra maszkot osztanak az utazóközönség számára öt fővárosi csomópontban."

Emlékeztetnek: tavasszal, a kötelező maszkviselésről szóló szabály bevezetésekor a BKK már több mint 60 ezer maszkot osztott szét a fővárosban közlekedők között.

Egyszer használatos orvosi szájmaszkot osztanak ki a BKK munkatársai 2020. szeptember 15-étől, keddtől Budapest öt forgalmas metróállomásán:

  • a Deák Ferenc téren,
  • a Kálvin téren,
  • Kelenföld vasútállomásnál,
  • a Keleti pályaudvarnál, valamint
  • a Széll Kálmán téren.

Mint ismert, a maszkviselés szigorúbb ellenőrzésének részeként szeptember 10-e óta a BKK ellenőrei a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársaival együtt ellenőrzik az utazási feltételek betartását a megállóhelyeken és a járműveken.

Az új szabály szerint aki nem, vagy nem szabályosan viseli a maszkot, azt nemcsak kizárhatják az utazásból, de pótdíjazhatják is, amelynek összege a helyszínen vagy 2 napon belül a BKK ügyfélközpontjainak egyikében kiegyenlítve 8000 forint, utólag, csekken befizetve pedig 16000 forint - írják a közleményben. 

"Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás"

Egyre hangosabb az a réteg, akinek elege van a kötelező maszkviselésből nem csak külföldön, de Magyarországon is. A második hullám azonban arra enged következtetni, hogy a közeljövőben tovább fogják szigorítani a maszkviselés szabályait. Éppen ezért a szerdai naptól a budapesti önkormányzat a lazuló fegyelem miatt pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik a tömegközlekedési eszközökön nem "takarják" el az arcukat.