Matolcsy György unokatestvérének bankjánál úszott el több milliárd forint közpénz

Matolcsy György unokatestvérének bankjánál úszott el több milliárd forint közpénz

Szabálytalan döntések következtében ragadtak benn a Széchenyi Alapok nevű állami alapkezelő milliárdjai Matolcsy György MNB-elnök unokatestvérének érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Banknál – írta meg a Direkt36.

A 2018-ban még Széchenyi Tőkealap-kezelőnek (SZTA) hívott állami cég azért szenvedett veszteséget, mert a rábízott adófizetői pénzek jelentős részét bankbetétként helyezte el a Növekedési Hitel Bankban (NHB) – derül ki a Direkt36 a birtokába került dokumentumokból.

Bedőlt a NER-bank, elszálltak vele az adófizetői milliárdok.

A Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó pénzintézet különböző kormányközeli üzleti körök hitelezése, később pedig egy likviditási problémák után került felszámolásra 2019-ben. Az állami alapkezelő majdnem 7 milliárd forintnyi betétje is benn ragadt a csődeljárás alá került bankban.

A Direkt36 most olyan belső iratokhoz jutott hozzá, amelyekből a korábbiaknál részletesebben derül ki, hogy milyen módon veszítette el az állam, illetve az adófizetők ezt a csaknem 7 milliárd forintot.

A befektetés eleve nem volt túl kecsegtető, mivel a Széchenyi Tőkealap-kezelő azután helyezett el milliárdos betétet Szemerey bankjánál, miután az NHB-t többször megbüntették és figyelmeztették a felügyeleti szervek.

Matolcsy György jelenlegi tanácsadója, az SZTA akkori vezetője Csuhaj V. Imre a saját belső szabályaikat megszegve döntött a hatalmas összegek sorsáról.

Még gyanúsabbá teszi az ügyet, hogy Csuhaj V. Imre már akkoriban is kapcsolatban volt Matolcsyékkal, hiszen tisztséget viselt az MNB-hez kapcsolódó több szervezetben és cégben.

Miután a Széchenyi Tőkealap-kezelő bajba került az elbukott milliárdok miatt, az ügybe bevonták Varga Mihály pénzügyminisztert is, aki arról döntött, hogy az adófizetők pénzéből 20 milliárd forintot csoportosítsanak át az SZTA-hoz ezzel elkerülve a jogsértő helyzet kialakulását.

A Matolcsy unokatestvérének bankjánál beragadt milliárdok miatt az SZTA feljelentést tett, de az évek óta tartó rendőrségi nyomozás során még odáig sem jutottak el, hogy akár egyetlen embert is gyanúsítottként hallgattak volna ki, így valószínűsíthető, hogy az adófizetők még várhatnak a 7 milliárdjukra.

(Címlapkép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. MTI/Koszticsák Szilárd)