Változik a jegybanktörvény, megemelik Matolcsy György fizetését

Változik a jegybanktörvény, megemelik Matolcsy György fizetését

A kormány alaposan átszabja a jegybanktörvényt a Pénzügyminisztérium által egyeztetésre bocsátott törvénytervezet szerint. Az ügyfelek többségét az érinti, miszerint majd egy újabb adósságféket határozhat meg az MNB elnöke a magánszemélyeknek nyújtott hitelekre és lízingszerződésekre. A törvénytervezetben feloldanak egy jövedelemféket, így az MNB elnökének és az ÁSZ vezetőjének keresete megegyezik - számol be a tervezett változásokról a Bank360.hu.

A törvénytervezet értelmében a jegybanknak a nyeresége 50 százalékát kötelezően be kell fizetnie osztalékként a költségvetésnek, de ha a büdzsének kell állnia az MNB veszteségét, azt öt év alatt, egyenlő részletekben teheti meg. Ilyen kötelezettsége eddig nem volt a jegybanknak.

Emellett megemelik Matolcsy György MNB-elnök fizetését, amit ezentúl az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének béréhez kötnek.

Matolcsy alapbére a jegybanktörvény szerint 5 millió forint, de az infláció miatt jelentős reálbércsökkenést szenvedne el. Ezért azt megnövelik 

a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tizenkétszeresére.

Akárcsak az ÁSZ-elnök fizetése esetében, amit a számvevőszéki törvény is így szabályoz.

A Bank360 azt írja, feltehetően 500 ezer forint körül lesz a 2022-es bruttó átlagkereset, ami már 6 millió forintos havi bruttó fizetést jelent majd jövőre a jegybankelnöknek. Ezzel együtt az MNB más vezetőinek az illetménye is nő majd, mivel ez az elnöki bér százalékában van meghatározva. Az alelnököké 90 százalékát, a monetáris tanács és a felügyelőbizottság tagjaié 60 százalékát képezi az MNB-elnök bérének.