Itt a MÁV jegyautomata-tenderének eredménye

A megismételt eljárásban is a Traco Zrt.-t hozták ki győztesnek.

A megismételt eljárásban is a Traco Zrt. adta be a legelőnyösebb ajánlatot, így ők szállíthatják le a MÁV-Startnak a 375 darab jegykiadó automatát, melyhez egy 110 darabos opciós szállítás is tartozik. Az Aquis Innovo Kft. és az Aquis Automation Kft. alkotta konzorcium, akik az első eljárás eredményét megtámadták, ismét csak a második legjobb ajánlatot nyújtotta be – derül ki a Közbeszerzési Hatóság adatbázisába csütörtökön feltöltött összegezés szerint. A Traco 4,8 milliárd forintért szállíthat a MÁV-nak. A csak bankkártya kezelésére alkalmas automaták darabonként közel 5 millió, míg a készpénzt és bankkártyát is kezelni képes gépek darabonként 8,42 millió forintba fognak kerülni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közbeszerzési eljárást azért kellett megismételni, mert az Aquis-konzorcium megtámadta a döntést. A Közbeszerzési Döntőbizottság új eljárásra utasította a vasúttársaságot. Lapunk a döntésről szóló dokumentumot átböngészve többek közt olyan furcsaságot tapasztalt, hogy bár a Traco referenciaként a német Scheidt & Bachmann gépét ajánlotta meg, és őket is jelölte meg alvállalkozóként, valamint pénzügyi alkalmasságot igazoló szervezetként, a MÁV-nak mégsem az ő gépüket, hanem egy mindössze 150 milliós árbevételű, nyolcfős cég, a Kiosksystems Kft. automatáját mutatta be. Erre rákérdeztünk a Scheidt & Bachmann-nál, akik kérdésünket követő napon nyilatkozatban visszavonták minden ilyen referenciavállalásukat.

Furcsaságok a MÁV jegyautomata-beszerzése körül

A közbeszerzés nyertese egy híres német gyártót adott meg referenciaként és erőforrást nyújtó szervezetként.A MÁV-nak viszont egy másik gyártó gépét mutatta be.Az ellentmondásra rákérdeztünk a németeknél.A német cég másnap visszavonta a felelősségvállaló nyilatkozatot.Elkaszálta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a MÁV jegyautomata-beszerzési tenderét - számolt be a hétvégén a szikár tényről a napi.hu.

A Traco most a Scheidt & Bachmann helyett M/1 műszaki alkalmassági követelmények igazolásában részt vevő szervezetként a nyolcfős, 2017-ben körülbelül 150 millió forintos forgalmat felmutató Kiosksystems Kft.-t tüntette fel. A MÁV által előírt M/1-es követelmény azt írja elő, hogy az igazoló szervezet az előző hat évben legalább 100 jegykiadó automata szállítására, telepítésére és üzembe helyezésére vonatkozó referenciával rendelkezik.

P/2 jelű pénzügyi alkalmassági követelményként a Traco a német gyártó cég helyett ezúttal egy szlovákiai céget, az EMtest s.a.-t jelölte meg. A zsolnai székhelyű vállalkozás alaptőkéje 33 200 euró, 2017-ben 20,5 milliós bevétel mellett csaknem 3 millió eurós profitra tett szert. Honlapjuk szerint a cég – a Scheidt & Bachmannhoz hasonlóan – ugyancsak gyárt jegykiadó automatákat.

Az összegezésben az is szerepel: „az eljárást folyamatba épített ellenőrzés mellett folytatjuk le.”