Uniós biztos: a média nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé, a KESMA-t is megemlítette

Uniós biztos: a média nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé, a KESMA-t is megemlítette

A médiának szabadon, politikai befolyástól mentesen kell működnie, nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé - jelentette ki Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős biztos a médiapluralizmus és a média függetlenségének védelmét célzó európai bizottsági javaslatok bemutatásakor pénteken.

Vera Jourová brüsszeli sajtótájékoztatóján a javaslat részleteit ismertetve közölte: a szerkesztői függetlenség védelme érdekében a rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk médiaszolgáltatók szerkesztői szabadságát, beleértve a közszolgálati médiumokat is.

A szabályozás hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, előírja, hogy a közszolgálati média vezetőjét és igazgatótanácsát átlátható, nyílt és megkülönböztetéstől mentes módon kell kinevezni.

A közszolgálati médiaszolgáltatók, küldetésüknek megfelelően, pártatlanul kell széles körű tájékoztatást nyújtaniuk és véleményeket közölniük.

A jogszabálytervezet kiemeli az információs források védelmének fontosságát, ahogy a médiatulajdon és az állami hirdetések elosztásának átláthatóságát, továbbá a vonatkozó információk nyilvános kötelező közzétételét.

Szigorúan tiltja kémprogramok használatát a médiaszereplők, újságírók és családtagjaik esetében, továbbá foglalkozik a médiakoncentráció kérdésével is, és új, független szervezetként létre kívánja hozni a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet.

Az Európai Bizottság a közbiztonságra kockázatot jelentő, nem uniós médiára vonatkozó nemzeti intézkedések meghozatalát is javasolta, hogy a külföldi médiumok se kerülhessék meg az EU-ban kötelező szabályokat - közölt

Kérdésre válaszolva Jourová közölte: a médiakoncentráció eseteit a brüsszeli testület mindenképpen kezelni kívánja.

Az uniós bizottság úgy gondolja, hogy a médiakoncentrációnak a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kezében nem szabad még nagyobbá válnia.

Az új szabályozás meg fogja állítani ezt a trendet - mondta az uniós biztos. Hozzátette: a szabályozás azonban nem célzottan Magyarországra vonatkozik, hanem minden uniós tagországra, amely szívesen terjesztené ki hatalmát a médiára, csorbítva ezzel a médiapluralizmust, a vélemények szabad megjelenésének szabadságát és az egészséges médiapiacot.

"Olyan szabályozást javaslunk, amely Európában mindenütt ugyanúgy és ugyanazon normák szerint kötelezően alkalmazandó. Szeretnénk, ha a szabályok a lehető leggyorsabban hatályba lépnének, alkalmazását nagyon sürgetőnek tartjuk" - tette hozzá a cseh biztos.