Az uniós államok között Magyarországon a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete

Az uniós államok között Magyarországon a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete

A sajtószabadság világnapja alkalmából nyilvánosságra hozták a világ 180 országát a sajtószabadság szempontjából rangsoroló RSF sajtószabadság-indexének friss eredményeit, eszerint a 85. helyen végzett Magyarország, ami az uniós tagállamok közül a 3. legrosszabb helyezésnek számít - számolt be róla az Euronews.

A kutatásban az egyes országokat 5 kritérium szerint osztályoztak, a politikai, a gazdasági, a szociális-kulturális, a jogi környezet és a biztonság szempontjából. Minden ország az egyes kategóriákban 0-tól 100 pontig volt osztályozható, az öt pontszám átlaga adta ki a végeredményt – közölte a Riporterek Határok Nélkül.

Magyarország az afrikai Guinea után szerepel a rangsorban, mivel a magyar helyzet a gazdasági környezet szempontjából nagyon súlyos, a politikai környezet nehéz, a jogi, és a szociális-kulturális pedig problémás.

Európa a rossz magyar eredményekkel szemben összességében a legjobban teljesítők között van: az első 10 helyezettből 8 is a kontinensen található (Norvégia, Dánia, Svédország, Észtország, Finnország, Írország, Portugália és Litvánia).