Még elhagyhatja Ukrajnát minden hadköteles kárpátaljai

Porosenko ukrán elnök megállítaná a hadkötelesek menekülését. A kárpátaljai magyarság fél, a Jobbik felkészülne a menekültek befogadására.

Ivan Vaszilcjun szerint nem vezettek be semmiféle korlátozást a 20 és 60 év közötti ukrajnai férfiak külföldre utazása tekintetében. Erről mai sajtótájékoztatóján beszélt a kárpátaljai megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője — adta hírűl a TiszaNews a Csasz Zakarpattya hírportálra hivatkozva. 

Petro Porosenko ukrán elnök múlt pénteken rendeletben utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki intézkedéseket a hadköteles ukrán állampolgárok külföldre történő utazásának törvényi szabályozására a katonai mozgósítás időszakában.
 
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felszólította az illetékes ukrán hatóságokat, hogy a nemzetközi dokumentumoknak, az ukrán törvényeknek és alkotmánynak megfelelően továbbra is biztosítsák a szabad határátlépés jogát a hadköteles állampolgárok számára, mivel az országban nincs hadiállapot.
 
A KMKSZ szerint a kezdeményezett korlátozás az ukrán alkotmányon kívül ellentmond az Európa Tanács által kiadott és Ukrajna által is aláírt Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltaknak, mely dokumentum kiegészítő jegyzőkönyve 2. cikkelyének 2. pontja egyértelműen leszögezi, hogy 
„mindenki szabadon elhagyhat minden országot, beleértve a saját országát is.” 

Ivan Vaszilcjun aláhúzta: a hadkiegészítő parancsnokságok nem foglalkoznak ezzel kapcsolatos igazolások kiállításával, s nem is kaptak erre vonatkozó utasításokat.

„Amíg törvényi szinten nincs minden egyeztetve, nem születik döntés, addig nem teszünk lépést ebben az ügyben” — jegyezte meg a megyei hadkiegészítő parancsnok.

A sajtótájékoztató során elhangzott, hogy eddig több mint 600 sorköteles esett már át orvosi vizsgálaton, s 300-nál több azok száma, akiket katonai szolgálatra alkalmasnak nyilvánítottak.

A Jobbik azt követeli a kormánytól, hogy egyetlen kárpátaljai magyart se engedjenek besorozni. Ha kell, akkor biztosítsanak a számukra „különböző státuszokat” Magyarországon, és engedjék át őket a határon, amíg nem rendeződik a helyzet. Ezt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülése után, annak jobbikos tagja Mirkóczki Ádám közölte.

A háború egyik új eleme, hogy a függetlenségpárti donyeckiek magyar nyelvű szórólapokon és hangosbemondókon keresztül kérik az ukrán hadsereg nemzetiségi tagjait, hogy ne engedelmeskedjenek Kijevnek. 
Ez nem a ti háborútok!
- olvasható a felkelők röplapjain.