Még nem volt ilyen hideg Valentin-nap az Egyesült Államok keleti partvidékén

A New Hampshire államban magasodó Washington-hegyen mínusz 40 fokot mértek hétfői beszámolók szerint.

Fogcsikorgató a hideg Philadelphiában, New York városában, Bostonban, mindenütt nyolc-tíz-tizenöt centiméteres hóra számítanak, de Ohióban, Pennsylvaniában és New York állam egyes vidékein még ennél is vastagabbra hízhat a hótakaró, a hőmérséklet pedig sok helyütt mínusz 20-30 fokra zuhant.

A vermonti Montpelier városban mínusz 28 fokot mértek. A hőmérséklet olyan fagyos, hogy egyes államokban - például Connecticutban és Vermontban - elfagytak a gázvezetékek, és - mivel a hótól leszakadtak a vezetékek - megszűnt az áramszolgáltatás is.

A január végi, február elejei nagy hóviharok után a keleti parti nagyvárosok most idejében felkészültek a havazásra. A szövetségi fővárosban, például Muriel Bowser főpolgármester már vasárnap felszóratta sóval a főváros főútvonalait és kirendelte a hókotrókat, Washington környékén pedig hétfő reggel óta kétezerötszáz teherautó szórja és takarítja az utakat.

A mostani cudar idő mindazonáltal kevesebb gondot okoz a mindennapokban. Hétfőn ünnepnap van az Egyesült Államokban: az első elnök, George Washington születésnapját ünneplik az amerikaiak, és ez "Elnöki Nap" néven szövetségi ünnepnap és egyúttal munkaszüneti nap is. Az állami intézmények és az iskolák eleve zárva tartanak. Sok rendezvényt - köztük a Washington emlékére rendezett parádét is - pedig töröltek, éppen a hideg és a havazás miatt.