Megbénul Miskolc közlekedése

A Jobbik szerint, ha sztrájk lesz, akkor a miskolci polgármesternek mennie kell.

Miután az elmúlt hetekben sem jutottak közelebb az álláspontok, mindenképpen sztrájkolnak, már csak az a kérdés, mikor és milyen feltételekkel. Az elégséges szolgáltatásokról szerdán kezdik meg a tárgyalásokat a munkaadóval - mondta a lapnak Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke.

A cikk szerint a Miskolc Holding Zrt.-vel, a városi közlekedés fenntartójával tavaly áprilisban állapodott meg a szakszervezet arról, hogy egységesen, januártól visszamenőleg három százalékkal emelik a mintegy háromezer dolgozó bérét.

A lap kitér arra, hogy a megállapodást a tulajdonos egyoldalúan felrúgta, és arra hivatkozott, hogy likviditási problémák miatt mégsem tudja teljesíteni korábbi ígéretét.

Ha sztrájk lesz, Krizának mennie kell

A miskolci Fidesz eddig 3 ezer holding-dolgozót vett semmibe, egy közlekedési sztrájk kockáztatásával már 160 ezer miskolcival teszik ugyanezt, véli a Jobbik. A párt szerint, ha megbénul Miskolc, a polgármesternek mennie kell.

A városvezetés becsapott 3 ezer holding-dolgozót, akiknek 2015-re havi 3 ezer forintos béremelést ígértek. A béremelés elmaradt, helyette két heti jutalmat kaptak a munkavállalók

- emlékeztetett Jakab Péter keddi tájékoztatóján. A Jobbik frakcióvezetője szerint a közlekedési dolgozók által végső lépésként kilátásba helyezett sztrájkot a Fidesz nem veszi komolyan, mondván, a törvény szerint a munkavállalóknak 66 százalékos szolgáltatást biztosítaniuk kell, így nem áll le a közlekedés.

Jakab Péter felhívta a figyelmet: a városvezetés decemberben csökkentette a villamosok járatsűrűségét, noha a kihasználtság már addig is 85 százalékos volt. Ha sztrájkra kerül a sor, és a járatok további 34 százaléka marad a garázsban az azt jelenti, hogy a miskolciak jelentős része nem jut el a munkahelyre, iskolába, kórházba.

„A Fidesz a várost is megbénítja, csak ne kelljen kifizetni havi 3 ezer forintot”

- véli a jobbikos politikus, aki szerint „a kétharmados gőg elvette a városvezetés józan ítélőképességét, azt hiszik, bárkivel bármit megtehetnek.” Hangsúlyozta: ha megbénul Miskolc, annak a legmagasabb szinten kell, hogy következménye legyen. Ha Kriza Ákos polgármesterként nem tudja garantálni a város működését, akkor semmi keresnivalója nincs Miskolc élén, nyomatékosította Jakab Péter, majd ismét felszólította a Fideszt, ne kockáztassák meg a sztrájkot, egy év ígérgetés után végre fizessék ki a dolgozók béremelését.