Megégett egy fiú egy buszon

Felpattant a járólap az egyik 134-es buszon Budapesten, és a feltörő forró, olajos vízsugártól másodfokú égési sérüléseket szenvedett egy fiatalember – írja az Index. A lap szerint egy Mercedes Citaro típusú buszban történt a baleset, a járművet lefoglalta a hatóság, és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával nyomoznak az ügyben. A megégett egyetemista egy hetet volt kórházban, és a nyaralása is ugrott.
 
 
Egy 23 éves egyetemista sérült meg a buszon feltörő forró, olajos víztől. Múlt pénteken mesélte el a történetét az Indexnek, amikor egy hete feküdt már kórházban. Hétvégére már hazaengedték, de még járnia kell kötözésre.
 
Mint kiderült, a motor olajos hűtővize került az utastérbe, és az égette meg a lábát. Ezt a BKK az Indexnek is megerősítette. Közlésük szerint a Mercedes Citaro O-530 típusú busz hűtőrendszerének egyik csöve repedt el, és „a forró hűtőközeg nagy nyomással az elmozdult motortértakaró fedél alatt kispriccelt". 
 
A forró folyadék a fiatalember bal lábát telibe kapta, és a jobbra is jutott belőle, vastag sugárban, nagy nyomással. A sofőr rögtön félreállt, és megkérdezte, hogy hívjon-e mentőt. A megégett fiú kiabált a fájdalomtól, a közeli gimnáziumba támogatták be, hogy megpróbálja vízzel hűteni a lábát, de az nem nagyon segített rajta. Egy padon fekve várta a mentőket – derül ki a cikkből.
 
A meghibásodott buszon úgy tudni, egy másik fedő is felnyílt. A fiatalember mellett ült egy lány, ő gyorsan el tudott ugrani, de rá is jutott a vízből, őt is kórházban látták el.
 
Mint ismert, a több mint tízéves Mercedes Citaro O-530-es buszokat a főváros 2012-től szerezte be, korábban Frankfurtban jártak ezek a járművek. Egy ugyanilyen típusú busz februárban a Nagyajtai utcai megállóban kigyulladt. Senki sem sérült meg, de a jármű teljesen kiégett.
 
A korábbi BKK vezetés a használt német buszok beszerzését nagy sikernek könyvelte el.
 
Az Index megkérdezte a balesetről a BKV-t, de a hivatalos válaszban még csak meg sem említették, hogy mindkét sérültet kórházba szállították, és egyikük egy hétig bent maradt. Levelükben csupán az állt, hogy két utas „könnyű sérülést szenvedett, őket a helyszínen mentő látta el″.
 
A balesethez a III. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának készenléti alosztályáról szálltak ki helyszínelni. A BKK tájékoztatása szerint a rendőrök lefoglalták a buszt, amit további vizsgálatra a BRFK telephelyére szállítottak. A rendőrségtől azonban csak annyit mondtak, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt folyik büntetőeljárás az ügyben, ismeretlen tettes ellen. 
 
A megégett fiatalembert a Szent István Kórház Égés- és Plasztikai Sebészeti Osztályán ápolták, másodfokú égéssel. Amikor bent volt, a buszvezető felhívta a telefonján, és bocsánatot kért tőle.
 
Az orvosok tanácsára folyamatosan tornáztatnia kell a lábát. Ha nem mozgatja ugyanis, rövidebbre nő meg a bőr, és nem lehet majd rendesen kinyújtani a végtagot.
 
Az egyetemista jogi képviselője, Szentimrey Mária feljelentést tett az illetékes ügyészségen, és kártérítést is várnak. Kárigényüket már bejelentették a BKV és biztosítója, a Generali felé, de választ még nem kaptak.