Megérős: 8,4 milliárd forintot vett ki a kaszinókból Habony Árpád és Garancsi István

Megérős: 8,4 milliárd forintot vett ki a kaszinókból Habony Árpád és Garancsi István

Orbán Viktor tanácsadójának 2,8 milliárd, a kormányfő kötélbarátjának tartott üzletembernek pedig 5,6 milliárd forint jár az osztalékból.

8,4 milliárd forint osztalékot vehetett ki a fővárosi kaszinóbizniszen osztozó Garancsi István és Habony Árpád közös cégéből, a Garinvest Projekt Zrt.-ből a 2023-ban elért 20,4 milliárd forint adózott eredmény után – írja a 24.hu. Mint a lap fogalmaz:

Az öt fővárosi kaszinó koncessziójából nyereséget húzó Garinvest Projektben a miniszterelnök kötélbarátjaként emlegetett Garancsié a többség 67 százalékkal, a részvények harmada pedig a miniszterelnöki tanácsadó Habonyé.

Az Orbán Viktorhoz kötődő üzletemberek haladéktalanul ki is vették a pénzt: részesedésük arányában osztoznak a profiton, tehát

Garancsi Istvánnak 5,6 milliárd, Habony Árpád pedig 2,8 milliárd forint jut

a megszavazott osztalékból.

A számok magukért beszélnek

A mérleg alapján a portál szerint az látszik, hogy hogy a kapcsolt vállalkozásokból, azaz zömmel a kaszinókoncessziós társaságból, a Las Vegas Casino Zrt.-ből 20,4 milliárd forint osztalék érkezett 2023-ban.

Ez majdnem duplája a tavaly elkönyvelt 10,9 milliárd forintnak, és a Las Vegas Casinónál kimutatott adózott eredmény is duplájára, 20,4 milliárd forintra nőtt

– mutatnak rá.

Mint megjegyzik, ezúttal szerényebben mérték az osztalékot, mint egy évvel ezelőtt, hiszen tavaly 15 milliárd kifizetéséről szavaztak, most pedig megelégedtek ennek bő felével.

Figyelemreméltó, hogy Habony számára így is milyen jól fial a kaszinóbiznisz:

Orbán informális tanácsadója 2022 decemberében szállt be, és 17 hónap után 5,3 milliárd forintot hozott a konyhára az üzlet.

Emlékezetes, az Orbán-kormány 2056-ig betonozta be a fővárosi kaszinóbizniszt, így ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozik az öt budapesti kaszinó, melyek név szerint a Sofitel, a Corvin, az Atlantis, a Tropicana és az Atrium. A korábbi kisebbségi tulajdonos, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2022-es kinevezése miatt eladta üzletrészét. Ez a tulajdonrész került Habony Árpádhoz.

(Címlapkép: Orbán Viktor és Garancsi István a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)