Megerősítették a német és az orosz nagykövetség védelmét

Elmondta azt is, hogy az országos rendőrfőkapitány Budapesten és Pest megyében már hétfő este, kedden pedig - Pintér Sándor belügyminiszter felkérésére - az egész országra kiterjedően a lakosság védelme érdekében szükséges intézkedéseket rendelt el. Ennek keretében tovább erősítették a közterületi jelenlétet: a nagyobb bevásárlóközpontok, ünnepi vásárok területén, valamint a jelentős tömeget vonzó rendezvények helyszínén folyamatos rendőri jelenlétet biztosítanak, a kisebb forgalmú helyszíneken pedig visszatérően ellenőriznek - közölte Lakatos Tibor.
    
Közlése szerint a német hatóságoktól érkező esetleges megkereséseket soron kívül teljesítik, kedden 12 óra 30 percig ilyen nem érkezett. Az együttműködésben a magyar rendőrséget segíti a német szövetségi bűnügyi rendőrséghez delegált bűnügyi összekötő tiszt is, aki jelenleg is Németországban van - jelezte. 
    
A Budapest-München között járó vonatokat a magyar, az osztrák és a német rendőrök közösen ellenőrzik, az országon áthaladó nemzetközi vonatokat a Készenléti Rendőrség kíséri, a budapesti főpályaudvarokon pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányságon létrehozott vasúti alosztályok biztosítanak állandó rendőri jelenlétet - ismertette. 
    
Újságírói kérdésre, miszerint sajtóhírek alapján a berlini karácsonyi vásáron elkövetett támadás gyanúsítottja a balkáni útvonalon érkezett Németországba, Lakatos Tibor azt mondta: jelenleg nincs információjuk a tettesről, így arról sem, hogyan jutott Németországba. Megismételte: ezzel kapcsolatban nem kaptak jelzést a német hatóságoktól.