Nahát: titkosították, ki írja alá a titkos megfigyelések engedélyezését Varga Judit minisztériumában

Nahát: titkosították, ki írja alá a titkos megfigyelések engedélyezését Varga Judit minisztériumában

A nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelésekkel kapcsolatban kérdezte a hvg.hu az Igazságügyi Minisztériumot, a tárca azonban nem adta ki az információkat, mondván, nem tartják nyilván az engedélyezett kérelmek számát, az pedig titkosított adat, hogy kik írták alá az engedélyeket.

A lap még 2022. február 18-án küldött közérdekű adatigénylésében a következőket kérdezte az Igazságügyi Minisztériumtól:

  • 2021-ben, a teljes évben hány darab miniszteri engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú, titkos információgyűjtést engedélyeztek a tárcánál?
  • A 2021-es fenti, megadott engedélyek közül hány darabot írt alá Varga Judit igazságügyi miniszter, hány darabot írt alá Völner Pál államtitkár, hány darabot írt alá Répássy Róbert államtitkár, és hány darabot írt alá más minisztériumi tisztviselő?
  • 2021-ben, a teljes évben hány darab miniszteri engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú, titkos információgyűjtés engedélyét tagadták meg a tárcánál?

A három kérdés közül egyre sem kaptak végül konkrét választ, noha az alapesetben 15 napos törvényi válaszadási határidőt elnyújtották 90 napra a koronavírus miatti veszélyhelyzetre és a tárcának azzal összefüggő feladataira hivatkozva.

Az Igazságügyi Minisztérium válaszában végül egy olyan, egyébként nem is kért adatot adott meg, amelyből kiderült,

„2021-ben 1469 db külső engedélyhez kötött információgyűjtés előterjesztés került az igazságügyi tárcához benyújtásra, egyéb közérdekű adatot nem tartunk nyilván”.

E szerint a tárca csak a hozzájuk beérkezett kérelmek számát tartja nyilván, a megadott engedélyekét azonban nem. A hvg megkérdezte, hogy ennek mi az oka, de erre (sem) kaptak választ.

Az engedélyeket aláírók személyére vonatkozó kérdésre azt közölték, hogy „a kért adatok az Infotv. 27. § (1) bekezdése alapján nem ismerhetők meg”, vagyis kiderült, hogy 

titkosították, hogy kik az engedélyek aláírói.

Ilyen minősített adat érvényességi ideje a jogszabály szerint 10-30 év is lehet, vagyis a tárca válasza szerint ennyi ideig nem tudható, hogy Varga Judit miniszter vagy éppen egy államtitkára írt-e alá bizonyos számú engedélyt - fogalmaz a lap.