Megfizethet Románia! Strasbourg üzent az Erdélyből kitiltott Jobbik alelnöknek

Az Emberi Jogok Európai Bírósága általában elsőként megvizsgálja a beérkező kereseteket, amelyek 75-80%-át formai vagy illetékességi problémák miatt visszautasítják, Szávay-ügye azonban átment a szűrőn, iktatásba került és tárgyalni fogják majd. Erről kapott a magyar országgyűlési képviselő ügyvédje nemrégiben értesítést.

"A benyújtott információk és dokumentumok alapján a bíróság, amilyen hamar az lehetséges napirendre tűzi majd az ügyet. Az eljárás alatt csak akkor kell személyesen megjelennie, ha erre meghívást kap. A meghozott határozatokat Önnel ismertetni fogják.”

- szerepel a levélben. Mint az közismert, tavaly tavasszal többekkel együtt

Románia kitiltotta területéről Szávay Istvánt is.

A Jobbik alelnökének kitiltása ez év januárjában emelkedett jogerőre. A kitiltás előzménye a 2014. március 10-én megrendezése került Székely Szabadság Napja. A székely autonómiatüntetésen a büntetőintézkedéssel sújtott politikus részt vett. Az időzítés arra enged következtetni, hogy ezzel összefüggésben történt a kitiltás, noha a határozat az ország közrendjének és közbiztonságának veszélyeztetését jelöli meg hivatkozási alapként, azonban az ezeket alátámasztó adatokat titkosnak minősíti. A kitiltott politikusokat képviselő erdélyi magyar jogvédő, Menyhárt Gabriella már ekkor bejelentette, hogy a Strasbourgi Nemzetközi Bírósághoz fognak fordulni Szávay István ügyében.

Nem sokkal korábban Szávay Istvánt Ukrajnából is kitiltották, méghozzá öt évre, ami azért érintette különösen érzékenyen Szávayt, mert feleségének családja Kárpátalján él.
 

 

Bepereltem a román államot Straßburgban húszezer euróra a tavalyi, egy évre szóló, az ország területéről történt...

Szerző: Szávay István2015. november 5.