Meghalt egy kétgyerekes család az orosz erők támadásában

Meghalt egy kétgyerekes család az orosz erők támadásában

A kurszki atomerőműnél eközben egy amerikai HIMARS sorozatvető rakétájának egy darabját orosz tűzszerészek hatástalanították.

Hat ember meghalt szerdán több orosz támadásban a kelet-ukrajnai Donyeck térségében - számolt be az MTI a regionális kormányzó közlése alapján.

Vadim Filaskin a Telegramon azt közölte:

„Reggel az oroszok megöltek négy embert, és leromboltak egy házat Izmajlivkában", a frontvonalhoz nagyon közel fekvő faluban.

A helyi ügyész tájékoztatása szerint

a csapás áldozatai egy családból valók voltak, két szülő és 17 és 24 éves gyerekeik vesztették életüket.

A kormányzó hozzátette, hogy egy másik támadásban két ember halt meg a megerősített védelmű Csasziv Jar település közelében.

Ukrajna nemrégiben nagyszabású evakuálásokat rendelt el az orosz katonák Pokrovszk felé történő előrenyomulása miatt, amelyet Oroszország el akar foglalni.

Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn azt mondta, hogy

ez a szektor "a legnehezebb" és "a legfontosabb", amelyre az orosz támadások döntő többsége zúdul.

Lelőtt HIMARS-lövedéket hatástalanítottak a kurszki atomerőmű közelében orosz tűzszerészek

Hatástalanították az orosz nemzeti gárda mérnökei öt kilométerre a kurszki atomerőműtől egy amerikai HIMARS sorozatvető rakétájának egy darabját, amely 180 fel nem robbant rombolóelemet tartalmazott - közölte szerdán a fegyveres testület sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint

a lelőtt rakéta harci része behatolt a talajba, és a gárda tűzszerészei a kazettás lövedékből eltávolított robbanóelemeket a helyszínen detonációval megsemmisítették.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden, miután felkereste a Kurcsatovban működő erőművet, ahol megmutatták neki a korábbi dróntámadások nyomait, kijelentette, hogy a létesítménynél "fennáll egy nukleáris incidens veszélye".

"Egészében véve az a tény, hogy az atomerőműtől néhány kilométerre harci cselekmények zajlanak, nagy aggályokat és nyugtalanságot kelt a biztonsági rendszerrel kapcsolatban" - tette hozzá Grossi.

(Címlapkép: Tűzoltók az orosz hatóságok szerint ukrán légicsapásban megsemmisült Galaktika bevásárlóközpont romjai között a kelet-ukrajnai Donyeckben 2024. augusztus 16-án. MTI/EPA/Alessandro Guerra)