Megingott a lengyel-magyar barátság: ilyen fokú ellenszenvet még sosem éreztek irántunk

Megingott a lengyel-magyar barátság: ilyen fokú ellenszenvet még sosem éreztek irántunk

Az elmúlt harminc év felmérései óta a lengyel nép most kedveli a legkevésbé a magyarokat.

A lengyelek az amerikaiakat szeretik a legjobban, az oroszokat a legkevésbé, de nagyot zuhant a magyarokkal szembeni szimpátiaindex is - derül ki a CBOS legújabb közvélemény-kutatásából.

Az idei, frissen publikált felmérés alapján jelentősen megváltozott a lengyelek általános vélekedése bizonyos nemzetekről. Erre pedig kétségtelenül hatást gyakorolt az orosz-ukrán háború tavaly februári kitörése a közölt eredményeket tekintve.

Az immár három évtizede évente elkészülő kutatásban most húsz nemzethez és népcsoporthoz való viszonyulást vizsgáltak: a válaszadók egy hétfokú skálán értékelték, mennyire kedvelik vagy nem kedvelik az egyes nemzeteket. A tetszés vagy ellenszenv intenzitását pedig átlagértékekkel mérték.

A legkedveltebb nemzetek rangsorát idén az amerikaiak vezetik, a válaszadók 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kedveli, és csak 6 százalékuk nem kedveli őket. Az ukránokról megkérdezettek több mint fele, 51 százaléknyian pozitívan vélekedik, ugyanakkor 17 százalékuk ellenszenvét fejezte ki velük szemben.

Ahogyan arra Mitrovits Miklós polonista, történész is rávilágít, a lengyelek körében az ukránok megítélésében nagyon jelentős javulás történt: 10 ponttal nőtt a szimpátia és 8 ponttal csökkent az ellenszenv. Az amerikaiakkal hasonló véleményváltozás tapasztalható, szintén 10 pontos szimpátia-növekedést és 4 pontos csökkenést látni az ellenszenvben. "E nemzetekkel szembeni pozitív attitűdök most rekordmagasak az elmúlt 30 évben."

A 2022. januári felméréshez képest radikálisan romlott a lengyelek oroszokhoz való hozzáállása: 38-ról 82 százalékra ugrott az oroszokkal kapcsolatban érzett ellenszenvük, és 29-ről 6 százalékra olvadt az oroszok iránt táplált szimpátiájuk. Az oroszokkal szembeni ellenszenv rekordmagas, a szimpátia pedig rekordalacsony szintre került.

A magyarok idén minden eddiginél alacsonyabb szimpátiát és magasabb antipátiát tudtak kiváltani a lengyelekből.

Ilyen eredményre harminc éve nem volt példa ebben a kutatásban.

A számokból is kirajzolódik, hogy a magyarokkal szembeni szimpátiának vagy elutasításnak nincs különösebb politikai vagy világnézeti háttere, a bal-centrum-jobb skála minden része hasonló adatokat mutat.

A magyarokról is elmondható, hogy az elmúlt harminc év legalacsonyabb szimpátiaszintje és egyúttal legmagasabb ellenszenvszintje tapasztalható. Az előző évhez képest 18 százalékponttal nőtt az ellenszenv szintje a magyarokkal szemben, míg a szimpátia szintje 21 százalékponttal csökkent

– fejtette ki Mitrovits, megjegyezve, hogy az adatok szerint a magyarokkal leginkább szimpatizáló lengyelek férfiak, a 18-24 év közötti korosztályhoz tartoznak, 500 ezernél nagyobb lakosú városban élnek és legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek; a magyarokkal legkevésbé szimpatizálók inkább nők, de mindenképpen a 45-55 közötti korosztályból valók és a 20 ezernél kisebb lakosú településen élnek, illetve alacsonyabb végzettségűek.

A felmérés alapján mostanra a lengyeleknek pozitívan csak 36 százaléka, míg negatívan már 27 százalékuk vélekedik a magyarokról.

Ez a fejlemény a lengyel-magyar barátság napján amellett, hogy kifejezetten szomorú, egyelőre aligha kecsegtet bármi előremutatóval is a két nemzet közötti viszonyulásban.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tárgyal a varsói miniszterelnöki hivatalban 2021. december 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)