Megkezdődött az EP működését modellező diákkonferencia Budapesten

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tartott rendezvényen Gajus Scheltema budapesti holland nagykövet kiemelte: jelenleg országa tölti be az EU soros elnöki posztját, és e feladat ellátása során mind a 28 tagállam érdekeit figyelembe veszi, egyúttal konkrét eredményeket akar elérni.

Munkájában a holland elnökség szorosan együttműködik az uniós intézményekkel, különösen az EP-vel, mert ez képviseli az európai népet, a polgárokat - mutatott rá. Hozzátette: az EP az unió egyik legfontosabb pillére.

A diplomata kijelentette: komoly kihívásokkal teli időszak a mostani. A kihívásokra példaként említette a napokban Hollandiában tartott referendumot, amelyen a szavazók többsége elutasította az ukrán társulási szerződést. A szerződés ratifikációs folyamata nem folytatódhat úgy, mintha mi sem történt volna, idő kell ahhoz, hogy megoldást találjanak a helyzetre - mondta. Úgy látja, a népszavazás eredménye a növekvő euroszkepticizmussal függ össze.

Az egyhetes rendezvényen a középiskolások az Európai Parlament működését modellezik: a problémákra bizottsági üléseken keresnek megoldást, majd egy formális lobbit követően az Országházban tartandó, kétnapos plenáris ülésen vitatják meg a határozati javaslatokat. A diákok tíz különböző bizottságban foglalkoznak az Európai Unió egészét érintő problémákkal, így a többi között migrációval, a biztonságpolitikával, a klímaváltozással, az energiahatékonysággal és a nők jogaival is.

A résztvevőket az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Deutsche Schule Budapest látja vendégül.

Az Európai Parlament Modell (MEP) holland kezdeményezésű, összeurópai ifjúsági mozgalom, amelynek keretében 1994 óta rendeznek nemzeti, regionális és nemzetközi üléseket. A program célja, hogy a részt vevő diákok informális tanulás során gazdagodjanak kulturális, politikai és közéleti ismeretekkel.

A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, valamint több európai ország magyarországi nagykövete.