Megkockáztatja a Fidesz: nem mondanak le Rogán bevándorlóiról

Nincs forgatókönyv kudarc esetére.

Minderről Németh Szilárd, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus bár alapvetően az alaptörvény-módosításról beszélt, nem tudta elkerülni az azzal szorosan összefüggő letelepedésikötvény-programról szóló kérdéseket.

Szerinte a magyar állampolgársággal való kereskedés

"ha úgy tetszik egy költségvetést segítő akció",

míg Brüsszel tervének megállítása egy nemzeti ügy,

"és ezt az emberek világosan látták, hogy eközött óriási különbség van, és ezért 3,3 ember egyben szavazott".

Tudta?

Amikor a magyar állampolgárok nemmel szavaztak október 2-án, akkor ezzel egyidőben igent mondtak Rogán bevándorlóira.

Lapunk ugyanakkor szembesítette Németh Szilárdot a miniszterelnök pénteki szavaival. Mint ismert, Orbán Viktor Brüsszelben elismerően beszélt a Jobbik felvetéséről, miszerint felül kell vizsgálni a letelepedésikötvény-programot.

Orbán a letelepedési kötvényekről: nem engedünk a zsarolásnak, de értelmes a Jobbik felvetése

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a kormány semmilyen zsarolásnak nem enged". Ugyanakkor megjegyezte, ettől függetlenül a Jobbik kérése értelmes. Újságírói kérdésre a miniszterelnök kijelentette, minden pártot arra kér, döntse el, hol áll: nemzeti vagy pártügyként tekint az alkotmánymódosítás kérdésére. Orbán szerint a módosításról szóló szavazás "tiszta vizet fog önteni a pohárba".

A frakcióvezető-helyettes viszont már nem hajlott ennyire a kompromisszumra, szerinte az alkotmány-módosítás nem alku tárgya, a kötvény kereskedelem fontos gazdasági eszköz, bár nem örök érvényű, és a betelepítéshez nincs köze.

Rákérdeztünk, hogy akkor sem vizsgálják-e felül az álláspontjukat, nem gyorsítják-e fel esetleg a program felülvizsgálatát, ha ezzel kockára teszik az alaptörvény-módosítást?

Erre mindössze annyit felelt, hogy a Fidesz-KDNP megszavazza majd Orbán Viktor beadványát.

Ugyanakkor, a kormánypárti szavazatok nem elegendőek, ezért mindenképpen szükség lenne ellenzéki támogatásra is. Németh Szilárd újságírói kérdésre cáfolta, hogy előrehozott választások követnék a sikertelen alaptörvény-módosítást ("mert négy évre kapta meg a mandátumát a kormány"), azt ugyanakkor elismerte, hogy nincs a pártnak forgatókönyve erre az esetre.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a független országgyűlési képviselőkkel való tárgyalásról nem tud.

A Jobbik továbbra is elkötelezett az Alaptörvény módosítása mellett, szerintük továbbra is hazaáruló az, aki a migránsok betelepítésére szavaz. A párt szombati közleménye szerint szerint

"a Fidesz árulja pénzért a hazát."

Se szegény, se gazdag migráns, se szegény, se gazdag terrorista nem kell, hogy letelepedhessen az országban. A Fidesznek el kell döntenie, hogy Rogán Antal letelepedési kötvény biznisze, és ezáltal a gazdag terroristák, vagy a haza védelme neki a fontosabb - hangsúlyozza a párt.

Látjuk, hogy Németh Szilárd ismét birkózószőnyegen aludt, és emiatt próbált keménynek látszani, de ez most sem sikerült neki.

 - fogalmaz a közlemény.