Megnéztük a Fidesz-frakció költekezéseit az adófizetők pénzéből

Tanácsadás, médiafigyelés, infrastrukturális vásárlás, gépkocsibérlés, telefonköltség és rendezvény szervezési, illetve lebonyolítási megbízás

Tanácsadókra mintegy két tucat megbízási szerződés alapján költöttek közpénzt: idesorolandó Kékesi Márton havi 350 ezer forintos megbízatása, de cégek, illetve kormányközeli bennfentesek is szerepelnek a fizetési listán. A Kaminski & Buranits Kft., amellyel kommunikációs tanácsadás címszóval tavaly kétszer is szerződött a nagyobbik kormánypárt, egyszer 4 millió 876 ezer forintot, majd másodszorra 2 millió 438 millió forintot kapott. Kaminski Fanny volt pártsajtós, aki mostanság Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetője, Habony Árpád volt felesége - cégtársaival, Buranits Ildikóval és Talabér Tiborral együtt – rendszeresen dolgozik a kormánypártoknak. A World B. P. I. Bt., azaz Breuer Péter cége külpolitikai és kommunikációs tanácsadásért több mint 2,7 millió forintra szerződött a Fidesz-frakcióval.

A kommunikációs, elemzői és médiaköltségek mintegy 70 ilyen tárgyú megállapodás ölelnek fel. Csaknem 13 millió forintot fordított a frakció közvélemény-kutatásra , a felmérést a Real-PR 93 Kft. végezte. A Fidesz szerződött a Magyar Idők Kiadó Kft.-vel is, a Liszkay Gábor nevén lévő napilap, illetve cég 838 ezer forintért tett közzé politikai hirdetéseket a kormánypártok számára. Politikai hirdetések címszóval a Mworks Print Zrt.-vel több mint 2,1 millió forint értékben.

Médiafigyelésre is milliókat költöttek: a BODI-BOOK reggeli sajtószemle elkészítésére 4,8 millió forintot, ugyanennyit ugyanezért Pozsár István kapott, Szabó Sándor pedig online sajtószemle elemzés szintén 4,8 milliót. Kilenc és fél millió forintért online médiafigyeléssel és riportkészítéssel bízta meg a Fidesz-frakció a Neticle Technologies Kft.-t, amely 2015 novemberében a hónap startup-vállalkozása díjban részesült. A cégben érdekelt a Web ScoutKft.-n keresztül Bujtás Attila is, aki 2014-ben is tartott kommunikációs tréningeket a Fidesznek.

Az informatikai költségek sem elhanyagolhatóak: a Trendency Online Zrt.-vel weboldal karbantartásra és továbbfejlesztésre közel 5 millió forintért szerződött a Fidesz-frakció. A kormánypárt Parlamenti sajtószobájának arculat váltása pedig majdnem 1,7 millió forintot ért. A Porsche Hungary Kft.-vel gépjárműbérlés címén több mint 76 millió forintra szerződtek.

A tavaly januári, lillafüredi frakcióülés helyszínéül szolgáló Hunguest Hotel Palota több mint 9,5 millió forintba került az adófizetőknek, a kormánypártok szeptemberben ültek össze, a képviselőcsoport "kihelyezett" ülése azonban már több mint 17 millió forintos szállodaköltséggel járt a balatonfüredi Czigle-Flamingó Hotelben.