Megölték az ádeni kormányzót

Egyre nagyobb káoszba süllyed Jemen. Az ádeni kormányzóval öngyilkos merénylő végzett, az al-Kaida jemeni szárnya egyre nagyobb területeket ural az országban.

Jaafar Saad tábornok és hat testőre életét a város Tawahi nevű lakónegyedében oltották ki a merénylők, amikor a kormányzó autókonvojával a hivatalába tartott. 
    
Egybehangzó beszámolók szerint egy öngyilkos merénylő gépkocsival hajtott a konvojba. Korábbi jelentések gépkocsiba rejtett pokolgépről, más beszámolók rakétagránáttal végrehajtott támadásról szóltak.
    
Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a merényletet. A jemeni kormányerők - a szaudi vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával - hónapokkal ezelőtt kiűzték a síita huti felkelőket Ádenből, nem kímélve a lakosságot sem. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya azóta az ország belharcai okozta káoszt kihasználva kiterjesztette befolyását Jemen déli és keleti térségében, és jelenléte Ádenben is egyre inkább megmutatkozik.
    
Jaafar Saad korábban az - időközben Észak-Jemennel egyesült - Dél-Jemen hadseregének volt a tábornoka, és októberben nevezték ki kormányzóvá.
    
Szombaton álarcot viselő motorkerékpáros fegyveresek több támadást hajtottak végre Ádenben járművek ellen. Meggyilkolták Aqeel al-Khodr katonai hírszerző ezredest, Mohsen Alwan bírót, aki al-Kaida tagok elítélésével vált ismertté, valamint három további embert.
 

Frissítés

Az IÁ az egyik üzenetküldő szolgáltatáson keresztül tette közzé nyilatkozatát, miszerint robbanóanyaggal megtöltött gépkocsit robbantott fel a kormányzó elhaladó konvoja mellett.