Megpróbálták elfoglalni az ukrán védelmi minisztériumot

Ötszáz ukrán katona próbálta elfoglalni a nap folyamán a kijevi védelmi minisztériumot. Az egykori majdanos, "önvédelmi erőnek" titulált Ajdar zászlóalj tagjai azért tüntettek, mert állítólag a minisztériumnál a század szélnek eresztését tervezik, bár ezt a tárcánál cáfolták.

Az Origo azt írta: a zászlóalj hírét vette, hogy a minisztérium a század feloszlatását tervezi, ezért Kelet-Ukrajnából Kijevbe mentek és miután nem engedték be őket, megpróbálták megostromolni a védelmi minisztériumot. Végül vezetőjüket, Szergej Melnicsukot beengedték az épületbe a hírek szerint, de azt nem lehet tudni, hogy miről és kivel tárgyal.

A védelmi tárca egyébként cáfolta, hogy fel akarnák oszlatni a zászlóaljat: azt mondják, csak új számot és új bélyegzőt fog kapni az egység központjául szolgáló laktanya. Az Ajdar szerint ez a magyarázat porhintés, ezért barikádokat és harci állásokat kezdtek kiépíteni a minisztérium utcájában.

A zászlóalj tagjai amúgy Ukrajna szerte jól ismertek brutalitásukról, rablótámadásaikról, emberrablásaikról, amelyekért még váltságdíjat is követeltek sokszor. Ezek után nem csoda, hogy egyes vélemények szerint ez a csürhe nem több, mint egy legitimizált rablóbanda.

Hírügynökségi jelentések szerint a "katonák" hétfőn folytatni fogják a tüntetést.