Mégsem az isztambuli merénylőt kapták el, hanem a hasonmását

Bocsánatot kértek a rendőrök.

Masrapov neve és az útleveléről készült fénykép az eljárást követően a közösségi média révén úgy terjedt el, mintha a Boszporusz európai partján található Reina klubban ő hajtotta volna végre azt a 39 halálos és további 69 sebesült áldozatot követelő véres mészárlást, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vállalt magára.

A 28 éves férfi az isztambuli Atatürk repülőtérről Kirgizisztán fővárosába, Biskekbe repült, ahol a Turmush nevű kirgiz hírportálnak nyilatkozott. Masrapov elismerte, hogy a fényképen látható útlevél az övé, de hangsúlyozta, hogy semmi köze a merénylethez. Mint mondta: kereskedelemmel foglalkozik és 2011 óta gyakran utazott Törökországba. A rendőrök még elnézést is kértek tőle, amikor elengedték - tette hozzá Mashrapov.

A valódi merénylő személye már ismert a hatóságok előtt, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A tettes továbbra is szökésben van, nagy erőkkel keresik.

A rendőrség a közép-törökországi Konya városban kedden őrizetbe vette a támadó feleségét. A nő állítása szerint a televízióból értesült a történtekről és nem volt tudomása róla, hogy a férje az Iszlám Államnak akárcsak a szimpatizánsa lenne.