Mégsem műszaki hiba okozta a Gripen balesetét?

Az mno.hu tudósítója ott volt pénteken azon a sajtótájékoztatón, ahol a cseh hadsereg új hírekkel jelentkezett a keddi baleset kapcsán, és akit Libor Stefanik tábornok, a cseh légierő parancsnoka további információkért a közös, cseh–magyar vizsgálóbizottsághoz irányított.
 
A korábbi hírek szerint a magyar légierő JAS–39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okokból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak.
 
Ahogy korábban írtuk, a cseh vizsgálóbizottság tagjait a hadsereg felügyeleti és ellenőrző szekciójának szakértői, míg a magyart a Magyar Honvédség, valamint a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szakértői alkotják.
 
Az már kiderült, hogy a pilóták jól tették, hogy katapultáltak, ezzel megmentették a saját életüket.
 
Azonban, ahogy azt megírtuk, a gép tönkrement.
 
A felvételek alapján az valószínűsíthető, hogy az úgynevezett sárkányszerkezet nem sérült meg végzetesen, de a hajtómű, a motor tönkrement, letört a függőleges vezérsík, illetve a katapult használata miatt is továbbsérült a gép - nyilatkozta lapunknak egy repülésügyi szakember.
 
Természetesen helyreállítható - tette hozzá -, de az ilyen állapotban lévő repülőket már csak leselejtezni szokás, ugyanis a helyreállítás költségéből gyakorlatilag egy új Gripent is megvásárolhatnának - mondta el az Alfahírnek.